ENKS'ten Şam ile diyalog şartı

ENKS'ten Şam ile diyalog şartı

Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) yetkililerinden Süleyman Oso, Suriye krizinin başından beri şiddetin çözüm yolu olmadığını ve Şam yönetimi ile diyalog yolunu tercih ettiklerini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Suriye Kürdistan Birlik Partisi eski sekreteri ve ENKS başkanlık üyesi Süleyman Oso, Suriye devletinin kurulduğu günden beri Kürt halkının meşru haklarını tanımadığını söyledi.

Oso, krizin başından beri Kürt tarafı olarak Suriye hükümetine karşı tavırlarının belli olduğunu vurgulayarak, “Hiç bir zaman savaş diyaloğun yerini alamaz. Biz her zaman diyalogdan yana olduk” dedi.

Süleyman Oso, Şam ile diyaloğun Cenevre üzerinden gerçekleşmesini savunduklarını belirtti.

Oso gibi ENKS’nin diğer yetkilileri de Suriye krizinin enine boyuna tartışıldığı Cenevre veya Rusya’nın arabuluculuğunda Şam hükümeti ile Kürtler arasında görüşme gerçekleştirilebileceğini düşünüyor.

Kürdistan İlerici Demokrat Partisi (Peşveru) Politbüro üyesi Ahmed Süleyman ise, “Cenevre görüşmelerinin olumlu sonuçlanacağına dair ufukta herhengi bir ışık görünmüyor. Ama Moskova isterse Şam ile Kürtler arasında diyaloğu gerçekleştirebilir, bu konuda önemli bir rol üstlenebilir” dedi.  

Peşveru lideri Hamid Hacı Derviş’in vefatının ardından Kürt partiler kendi aralarında ittifak görüşmelerine başladı. Şam ile diyalog için Kürtlerin elinin güçlü olması için de tarafların uzlaşması şart gibi görünüyor.