Erbil'de Koalisyon üssüne bomba yüklü dronlarla saldırı

Erbil Uluslararası Havalimanı yakınındaki IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Güçlerine ait üsse bomba yüklü dronlarla saldırıdüzenlendi. Saldırıyı Irak İslami Direniş isimli İran destekli Şii gruplar üstlendi.

Erbil'de Koalisyon üssüne bomba yüklü dronlarla saldırı

Kürdistan Bölgesi Anti Terör Biriminden yapılan açıklamaya göre; saat 16.03’de IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Güçlerinin Erbil Uluslararası Havalimanı yakınındaki üssüne bomba yüklü dronlarla saldırı gerçekleşti.

Bomba yüklü dronlarla gerçekleşen saldırıda herhangi bir can kaybı yaşanmadı ancak üssün içerisine isabet eden bir drone maddi hasara yol açtı.

Saldırıyı “Irak İslami Direniş grubu üstlendi

Kürdistan Anti Terör Birimi saldırının sonuçlarına ilişkin herhangi bir ayrıntı paylaşmazken, saldırıyı Şii grupların oluşturduğu İran destekli  “Irak İslami Direniş” olarak adlandıran grup üstlendi.

Telegram hesabından açıklama yapan Şii grup saldırıyı Gazze’de hayatını kaybeden Filistinlilere misilleme amacıyla Erbil Havalimanı yakınındaki Koalisyonun Harir’deki üssünün bomba yüklü dronlarla hedef alındığını, duyurdu. Açıklamada  ABD ve Koalisyon güçlerine yönelik saldırılarının sürdürüleceği kaydedildi. 

 Herir Askeri Hava Üssü Erbil’e 50 km mesafede bulunuyor. Kürdistan Anti Terör Birimi ise saldırının Erbil Uluslararası Havalimanı yakınındaki Koalisyon üssüne gerçekleştiğini duyurmuştu.

18 Ekim'den beri 100 saldırı gerçekleşti

7 Ekim’de İsrail ile Hamas savaşının başlamasıyla Irak'taki İran destekli Şii gruplar 18 Ekim’de “Irak İslami Direniş” olarak bir çatı altında birleşerek Irak, Suriye, Kürdistan Bölgesi ve Rojava'daki ABD ve Koalisyona ait üslerine yönelik 100'den fazla saldırı düzenlendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, bir basın toplantısında  Rûdaw muhabirine yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin bu saldırıları durdurmaması halinde ABD'nin askerleri ve çalışanlarını korumak için bu saldırılara tereddütsüz karşılık vereceğini söyledi.

Miller'in bu açıklaması ABD'nin Bağdat büyükeleçiliğine yapılan saldırı ardından geldi. 

Pentagon'a göre, 17 Ekim 2023'ten bu yana İran'a yakın silahlı gruplar, Irak ve Suriye'deki ABD kuvvetlerine 102 saldırı düzenledi. Bu saldırılarda 66 ABD askeri hafif şekilde yaralandı. Tedavi gören askerlerin kısa sürede görevlerine döndükleri kaydedildi. /Rudaw