Erdoğan: 12 Gözlem noktası kuracağız!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yabancı medya kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda Suriye'de "güvenli bölge" oluşturulması için atılacak adımları Salı günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini söyledi.

Erdoğan: 12 Gözlem noktası kuracağız!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yabancı medya kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda Suriye'de "güvenli bölge" oluşturulması için atılacak adımları Salı günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini söyledi.

“Rusya, bölgede barış sağlanması için Fırat’ın batısındaki çabalara öncülük etmeli” diyen Erdoğan, ABD Başkanı Trump’la yapacağı görüşmelerle de ABD-Türkiye ilişkilerinde "yeni bir sayfa açılacağını" ifade etti.

Erdoğan ayrıca, Trump’ın çevresi tarafından desteklenmesi durumunda Suriye’de çözüm çabalarının da daha kolay olacağını söyledi.

"Halen ülkemizdeki 3,6 milyon Suriyeli'den 350 bini PKK/YPG'nin işgali altındaki yerlerden gelen Kürtlerden oluşuyor" diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Kısa sürede birkaç noktadan 30 kilometre derinliğe ulaşınca bir anda ABD ve Avrupa başta olmak üzere bir takım ülkelerin tavrı değişti. Sanıyorum ilk bir - iki gün, Türkiye'nin böyle bir başarı gösteremeyeceğini düşündükleri için nispeten düşük tepki koymuşlardır. Türkiye'nin harekâtı başarıyla tamamlayacağı anlaşılınca tepkiler akıl ve mantık sınırlarını zorlayan bir düzeye yükseldi.

Barış Pınarı Harekâtı bir anlık oluşum değildir. Bunun hazırlığı geriye doğru gittiğimizde 3, 4 yılı, 5 yılı bulmaktadır. Türkiye, en başından beri Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine olan saygısını her fırsatta ifade eden bir ülkedir. Türkiye her bakımdan, dünyada örneğine az rastlanacak titizlikte bir harekât yürütmüştür. Türkiye'nin harekatı başarıyla tamamlayacağı anlaşılınca tepkiler akıl ve mantık sınırlarını zorlayan bir düzeye yükseldi. Biz buna rağmen harekâtımıza kararlılıkla devam ettik."

"Söz yerine getirilmemiş olursa 120. saatin sona erdiği dakika, harekâtımız kaldığı yerden çok daha kararlı bir şekilde devam edecektir" diyen Erdoğan, Salı günü Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Putin'le, meselenin Rusya'yı ve Şam rejimi ilgilendiren taraflarını görüşeceklerini dile getirdi.

Erdoğan "Amerika, 120 saatlik sürenin sona erdiği salı akşamına kadar bize verdiği sözleri tutabilirse, güvenli bölge konusu çözülmüş olacaktır” dedi.

Suriye'yi de tehdit eden Erdoğan: "Biz, bu anlaşmayı rejimle yapmadık, ABD ile yaptık. Rejim eğer böyle bir yanlış yaparsa bizden cevabını alır." şeklinde konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

  • YPG’nin çekilmesinin sorumluluğu ABD’de
  • YPG, 750 DEAŞ’lıyı serbest bıraktı, 195 tanesi TSK tarafından yakalandı
  • Şu anda tabii daha henüz terör örgütleri çıkmış değil. 120 saati bunun için belirledik
  • Şu anda Tel Abyad ile Ras'ul Ayn arası temizlenmiş durumunda. Bu bitmiş değil. Süreç devam ediyor
  • (Güvenli bölgenin denetimi) için 12 gözlem noktası kurmayı planlıyoruz. Kobanê'de 2, Girê Spî'de (Tel Abyad) 4 ve Serêkanîyê (Resulayn) 6 olmak üzere.