AK Parti'den bildiri yayımlayan amirallere 'sosyal ölüm' planı

Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi'ne bağlı kalması gerektiğini vurgulayan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Tarikat ve cemaatlerin kontrolü altına geçmesinin engellenmesi gerektiğini ifade eden ve İstanbul Sözleşmesi'nin iptalinin yanlışlığına işaret eden ‘103 emekli amiral bildirisi’ gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

AK Parti'den bildiri yayımlayan amirallere 'sosyal ölüm' planı

AK Parti emekli amirallere sert tepki gösterirken, meseleyi söylem düzeyinden yaptırım düzeyine taşımaya hazırlanıyor.  Buna göre,  emekli amirallere yasal, idari, toplumsal ve yargısal alanda bir dizi ağır yaptırım uygulanması planlanıyor. 

BBC Türkçe’nin haberine göre,  AK Parti dört ayaklı bir plan benimsedi.  ona göre,  emekli askerlerin sahip oldukları pek çok hak ellerinden alınacak buna askeri lojman, diplomatik pasaport, orduevi kullanımı da dahil. 

Böylece emekli askerler tıpkı Kanun Hükmünde Kararnameler ile kamudan ihraç edilen memurlar gibi bir nevi sosyal ölüme mahkum edilecek. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Merkez Yürütme Kurulu (MYK),  emekli amirallerin Montrö Bildirisi’ni masaya yatırdı.

Habere göre,  emekli amiralleri cezalandırmak için dört ayaklı bir strateji hazırlandı. 

AK Parti'de, yargının emekli amirallerle ilgili soruşturmayı başlattığı ve bildiriye imza atanların kimlerle bağlantılarının olduğunun bu soruşturmayla ortaya çıkarılacağı ifade ediliyor.

Yargının ayrıca, amiraller bildirisinin daha önce 126 büyükelçinin imzaladığı bildiriyle bağlantılı olup olmadığı, devletin içinde bu bildirinin hazırlanmasına öncülük edenlerin olup olmadığının araştıracağı ve üzerine gidileceği vurgulanıyor.

AK Parti kaynakları, soruşturmanın davaya dönüşmesi halinde 15 Temmuz darbe girişiminde olduğu gibi, bu davaya da parti olarak müdahil olabileceklerini söylüyorlar.

AK Parti kaynakları, atılacak bir başka adımın ise bu tür girişimlerde bulunan emekli askerlere yaptırım yolunu açacak olan idari ve yasal düzenlemeler olacağını belirtiyorlar. Bu çerçevede üst rütbeli subaylara sağlanan lojman, koruma, diplomatik pasaport, orduevi ve lojman haklarına dönük sınırlama arayışının gündeme alınacağı ifade ediliyor.

Yöntem olarak da, emekli subaylar için de muvazzaflar için söz konusu olan "disiplin soruşturması" yolunu açabilecek düzenlemeler üzerinde duruluyor.

Hakkında disiplin soruşturması açılan emekli askerlerin orduevlerine alınmayabileceği ya da lojman, diplomatik pasaport gibi haklardan men edilebilecekleri belirtiliyor.