Erdoğan, NATO zirvesi öncesi konuştu: Türkiye'nin AB'de önünü açın, biz de İsveç'in önünü açalım

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önce gelin Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç'in de önünü açalım" dedi.

Erdoğan, NATO zirvesi öncesi konuştu: Türkiye'nin AB'de önünü açın, biz de İsveç'in önünü açalım

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vilnius'ta düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Litvanya Cumhuriyeti'ni ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu.

Erdoğan NATO zirvesinin gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan’ın konuşmalarında öne çıkanlar şöyle:

“Ukrayna'nın NATO'ya üyelik sürecinin daha da kolaylaşacağını sanıyoruz”

"Savaşın en kısa sürede adil şekilde sona ermesi Ukrayna'nın NATO'ya üyelik sürecini kolaylaştıracak. Ukrayna'nın NATO'ya üyelik sürecinin daha da kolaylaşacağını sanıyoruz. Bu süreçte işi yokuşa sürme çabalarına rağmen her zaman ittifak anlayışıyla devam ettik. Zirvenin önemli sonuçlarından biri ise asgari yüzde 2 savunma harcama taahhüdün yenilenmesi olacak. Bazı müttefiklerimizin haksız yere ülkemize uyguladığı kısıtlamalar bizi sınırlandırıyor.

“İsveç'in de altına imza attığı sözleşmeye uymasını bekliyoruz”

Bir diğer gündem maddemiz NATO'nun genişlemesi. Türkiye NATO'nun açık kapı politikasını her zaman desteklemiştir. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine ilişkin üçlü mutabakat anlaşması imzalandı. Finlandiya buna uydu ve üye oldu. İsveç'in de altına imza attığı sözleşmeye uymasını bekliyoruz. Ben de bu akşam NATO Genel Sekreteri ve İsveç Başbakanı ile görüşeceğim.

Türkiye NATO misyonuna en çok katkı veren ilk 5 ülke arasında yer alarak üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. İttifaka ciddi kuvvet sağlıyoruz.

"Türkiye AB'nin kapısında 50 yılı aşkın süredir bekletiliyor"

Türkiye'yi AB'nin kapısında 50 yılı aşkın süredir bekletenlere buradan sesleniyorum, Türkiye'nin önünü açın biz de İsveç'in önünü açalım. Vilnius'ta da bu açıklamayı yapacağım. Milletimiz bizden beklentisi var, 50 yılı aştı. Biz Türkiye'yiz çat kapı ülkesi değiliz."

Erdoğan-Putin görüşmesi 

Tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Putin'den önümüzdeki ay bir ziyaret bekliyoruz, eğer Sayın Putin'in ziyareti gerçekleşirse bu konuyu yüzde yüz ele alacağız. Telefon görüşmelerinde de arkadaşlarımız bu konuyu ele alıyor" dedi.

İsveç'in NATO üyeliği: Nihai karar TBMM’ye ait

Erdoğan, "İsveç'in PKK konusundaki tutumu aşikar. NATO üyeliği konusunda nasıl bir tutum sergileyeceksiniz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bu konuda nihai karar TBMM'ye ait. TBMM'den geçmedikten sonra ben dedim oldu diyemeyiz"

F-16 konusu

"ABD Başkanı Biden ile görüşmenizde F-16 konusu gündeme geldi. Değerlendirmeniz nedir?" sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biden, ben elimden gelen her şeyi yapıyorum diyor. Bizden de aynısını istiyor. NATO müttefiki olarak bizim size yapmış olduğumuz ödemeler var biz daha bu ödemenin karşılığını alamadık. Vinius'ta bizim dar kapsamlı bir görüşmemiz olacak, kendisiyle bunları görüşeceğiz. Bu sıkıntıyı temenni ederim ki aşarız. Bunun da İsveç ile ilişkili hale gelmesi bizi üzmekte. Temenni ederim ki sonu hayırlı olur" dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre,  Erdoğan, başkent Vilnius'ta yapılacak NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere 10-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya Cumhuriyeti'ne ziyarette bulunacak.