Kürdistani Bölgeler heyeti Bağdat'ta: Kerkük'teki çiftçilerin sorunları masada

Kürdistani Bölgeler İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgeler Komitesinden bir heyet Bağdat’ta, cumhurbaşkanı, bazı üst düzey yetkililer ve 140. Madde Komisyonu Başkanı ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Heyet, Kerkük’teki Kürt ve Türkmen çiftçilerin sorunlarını derinleştiren Saddam rejimi döneminden kalma kararların feshedilmesini istiyor.

Kürdistani Bölgeler heyeti Bağdat'ta: Kerkük'teki çiftçilerin sorunları masada

Kürdistani Bölgeler İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgeler Komitesi üyeleri ile Türkmen ve Kürt çiftçilerin temsilcisinin de yer aldığı bir heyet, Irak anayasasının 140. maddesinin uygulanması, Kerkük vilayetindeki Kürt ve Türkmen çiftçilerin toprak sorununu çözmek ve Baas rejimi döneminden kalma ‘Devrimci Önderlik Konseyi’nin kararlarının feshedilmesini talep etmek amacıyla dün Bağdat'ı ziyaret etti.

Heyet dünkü ziyaretinde, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid,  Tarım Bakanı Abbas Maliki, Irak Hükümeti 140. Madde Komisyonu Başkanı Hadi Amiri ve Vilayetler Arası Koordinasyon Dairesi Başkanı Ahmed Fetlawi ile bir araya geldi.

Bağdat’taki temasları hakkında Rûdaw’a konuşan Kürdistani Bölgeler İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgeler Komitesi Başkanı Fehmi Burhan, Hadi Amiri ve Ahmed Fetlawi ile yapılan görüşmelerin olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini belirterek, bir geçerliliği kalmayan ‘Devrimci Önderlik Konseyi’nin aldığı kararların iptal edilememesinin özellikle Kürdistani bölgelerdeki toprak krizini derinleştirdiği dolayısıyla, Saddam döneminden kalma bu kararların feshedilmesini talep ettiklerini söyledi.  

Heyetin bugün de Irak Adalet Bakanı Halid Şiwani ve Savunma Bakanı Sabit Abbasi ile görüşeceği öğrenildi.  

Fehmi Burhan, Savunma Bakanıyla yapılacak görüşmenin büyük bir önem taşıdığını belirterek, “Kürt çiftçilerin yaşadığı sıkıntıların büyük kısmı bu bakanlıkla ilgili” ifadelerini kullandı.

Kerkük’te Saddam döneminde bölgeye getirilen 2005’te Irak’ın yeniden inşası sürecinde çıkarılan ve 16 Ekim sonrası bölgeye Haşdi Şabi öncülüğünde getirilen ‘ithal Araplar’ ile bölgenin kadim milleti Kürt ve Türkmenler arasında tarım arazileri konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor. İthal Araplar güvenlik güçlerinin de desteğiyle tarım arazilerinde hak iddia ediyor, Kürt ve Türkmen çiftçilerin arazilerine el koyuyor.

Kürt ve Türkmen çiftçiler bu durumu protesto etmek amacıyla  1 Haziran 2023'ten bu yana Dibege ve Topzawa'da gösteri düzenledi ve ardından genel grev ilan etti.

Konu hakkında geçtiğimiz hafta Rûdaw’a konuşan Kürdistani Bölgeler İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgeler Komitesi Başkanı Fehmi Burhan Kürt ve Türkmen çiftçilerin sorunun iki kısımdan oluştuğunu söylemişti.

Burhan,”Birinci sorun Kürt ve Türkmen çiftçilerin topraklarının 5 bin sözleşmeyle Araplara verilmiş olması.  2003 yılından bu yana, 2012 tarihli 29 sayılı Kararnameye göre yaklaşık 1.400 sözleşme orijinal sahipleri lehine iptal edildi, ancak geri kalan sözleşmeler hakkında hala bir karar alınmış değil. Sorunun ikinci kısmı, feshedilen Devrimci Önderlik Konseyinin kararlarına göre; Kürt ve Türkmen çiftçilerin topraklarının bir kısmının savunma dahil Irak bakanlıklarına hibe edilmiş olmasıdır” şeklinde konuşmuştu.