Başbakan'dan Barzani Enfali mesajı

Başbakan Mesrur Barzani, Barzani Enfalinin 40 yıldönümü vesilesiyle yayınladığı mesajda “Hala, Enfal dönemi zihniyetli birilerinin Kürdistan halkının meşru ve anayasal haklarını ihlal ve zapt etmeye çalışması üzüntü vericidir” dedi.

Başbakan'dan Barzani Enfali mesajı

Barzani Enfali’nin üzerinden 40 yıl geçti. Başbakan Mesrur Barzani yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayınladı.

Başbakan Mesrur Barzani mesajında Barzani Enfalinin, Baas rejiminin Kürdistan’ın diğer birçok bölgesinde Feyli Kürtlerin soykırıma uğratılması ve kaybettirilmesi, Barzan, Germiyan ve Behdinan bölgelerinin Enfal edilmesi, Halepçe’ye kimyasal saldırı düzenlenmesinin çöken Baas rejiminin Kürdistan halkına karşı karşı işlediği vahşi suç zincirinin bir halkası olduğunu kaydetti.

Başbakan “Bu felaketin üzerinden kırk yıl geçmesine rağmen halen şovenist ve Enfal dönemi zihniyetli birilerinin olması, Kürdistan halkının meşru ve anayasal haklarını ihlal ile zapt etmeye çalışması üzüntü vericidir” ifadelerini kullandı.

Başbakan Kürdistan halkının asla vazgeçmeyeceği ulusal kimliği ve vatanını savunurken birçok suç ile büyük felakete maruz kaldığına vurgu yaptı.

“Barzan bölgesi, Kürdistan’ın, geçtiğimiz yüzyılda onlarca kez viran edilen, katliam ve soykırıma uğratılan bir bölgesidir” diyen Başbakan, “Ancak o zulüm, zorbalık ve suçlar, bu bölgedeki ulusal irade, direniş ruhunu ortadan kaldıramamıştır. Her zaman zulme başkaldırmış, direniş ve bedellerle, şehitlerin aziz kanıyla şu anki Kürdistan Bölgesi’nin anayasal statüsü ortaya çıkmıştır” dedi.

Başbakan Kürdistan Bölgesi’nin ulaştığı anayasal statünün, her koşulda korunması ve geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Başbakan Mesrur Barzani, Enfal kurbanlarının aile ve yakınları ile zulmedilen Kürdistan halkına Irak hükümeti tarafından anayasa çerçevesinde maddi ve manevi tazminat ödenmesi talebini yineledi.