Erdoğan'dan Trump'la görüşme sonrası açıklama

Erdoğan'dan Trump'la görüşme sonrası açıklama

Türkiye’nin 9 Ekim’de Rojava'ya yönelik başlattığı askeri harekâtın ardından dün Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmeye ilişkin, "Türkiye ile ABD arasındaki sorunların karşılıklı saygı ve milli çıkarlar temelinde çözümü için Trump samimi bir çaba içinde" dedi.

Türkiye’nin AB’nin destek vermemesine rağmen Rojava'da kurmak istediği ‘Güvenli Bölge’ye ilişkin değerlendirmede bulunan Erdoğan “NATO ülkelerinin tavrını göreceğiz. Olumlu yaklaşım alırsak ilk etapta kuzeyde bir barış koridoruyla ilgili adım atabiliriz” diye konuştu.

ABD ziyareti dönüşünde kendisine eşlik eden gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Trump'a karşı olan çevrelerin, ilişkilerimizin bozulması için yoğun bir çaba içinde olduğunu ifade etmekte fayda var. Türkiye ile ABD arasındaki sorunların karşılıklı saygı ve milli çıkarlar temelinde çözümü için Trump samimi bir çaba içinde. Patriotları da alabiliriz dedik. Bunu alırken S-400'ü tamamen kaldırma teklifini egemenlik haklarımız üzerinde tasarruf olarak görüyoruz. (F-35) Görevlendirmeyi yaptık, temennim odur ki çalışmalar sonunda olumlu netice alırız. Trump'ı yaklaşımlarında olumlu ve yapıcı gördüm. (ABD ile ilişkiler) Görüş ayrılıklarını aşmanın yolu doğru bilgiye dayalı diyalogdur. Bu alandaki çalışmalarımızı ara vermeden sürdüreceğiz.

‘Tarihi hadiseleri siyasileştirmek hatadır’

Özellikle Ermeni meselesi ve 1915 olaylarıyla ilgili olarak hem Sayın Trump’a hem Beyaz Saray’da buluştuğumuz senatörlere detaylı bilgi verdim ve tarihi hadiselerin siyasileştirilmesinin büyük bir hata olduğunu kendilerine anlattım.

‘Barı Koridoru adımı atabiliriz’

(Güvenli Bölge) NATO ülkelerinin tavrını göreceğiz. Olumlu yaklaşım alırsak ilk etapta kuzeyde bir barış koridoruyla ilgili adım atabiliriz.

S-400'ü bırakıp tamamen Patriot'a yönelmemiz gibi bir şey olamaz. 'Patriot'u da alalım' dedik. Ama S400'ü de alacağız. (Trump'ın mektubunu iade etmesi) Tepkileri olmadı. Tabii Kılıçdaroğlu’na da 'mektup iade edildi' diye bir haber vermek lazım. Amerika da, Rusya da benim dostum olsun istiyorum. Bizim gayretlerimiz bunun için."