Erdoğan'ın Sisi'yi ziyareti sonrası: Müslüman Kardeşler vekilinin Türkiye vatandaşlığına son verildi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 yıl sonra Mısır’a yaptığı resmi ziyaretin ardından, Türkiye'nin Mısır’da yasaklı olan Müslüman Kardeşler örgütünün Genel Mürşid Vekili Mahmud Hüseyin'i vatandaşlıktan çıkardığı ileri sürüldü.

Erdoğan'ın Sisi'yi ziyareti sonrası: Müslüman Kardeşler vekilinin Türkiye vatandaşlığına son verildi

Müslüman Kardeşler ile bağlantılı olanlar da dahil olmak üzere çok sayıda kaynak, Türkiye'nin, grubun İstanbul'da ikamet eden Mahmud Hüseyin'in vatandaşlığını geri aldığını ve kendisinin şu anda Müslüman Kardeşler liderleriyle, başka bir ülkeye taşınmak için istişarede bulunduğunu bildirdi.

Al Arap’ta yer alan habere göre bu gelişmeler, daha önce Müslüman Kardeşler liderlerine kendi topraklarında ve medya platformlarında kısıtlamalar getiren Türkiye'nin, Türk-Mısır uzlaşma çabalarını zorlayan bu sorunla mücadelede yeni bir aşamaya girdiğini gösteriyor.

Ankara'nın, Erdoğan'ın Kahire ziyareti ve Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah El-Sisi ile yaptığı zirve toplantısının ardından söz konusu gruba yönelik önlemleri sıkılaştırması bekleniyordu.

Al Arap’a konuşan kaynaklar, Hüseyin'in vatandaşlığından çıkarıldığını ve şahsi pasaportunun geçersiz kılındığını son birkaç gün içinde öğrendiğini, Türk yetkililerin kendisine vatandaşlıktan çıkarılma nedenini açıklamadığını ve kendisine bir avukat görevlendirmesini istediğini bildirdi.

Aynı kaynaklar Hüseyin'in İstanbul'da sahibi olduğu daireyi sattığını ve şu anda grup yetkilileriyle birlikte, Türk yetkililerle ülkede kalıp kalmayacağı ya da ikamet edecek başka bir ülke bulup bulmayacağı konusunda görüştüğünü de bildirdi.

Örgütün liderliği için yarışan cephelerden biri olan İstanbul Cephesi, Londra Cephesi'ne karşı 16 Kasım 2022'de, 4 Kasım'da ölen İbrahim Münir'in yerine cemaatin vekil rehberi olarak Mahmud Hüseyin'i atama kararı almıştı.

Mısırlı gazeteci Ahmed Musa, Müslüman Kardeşler liderinin Türk vatandaşlığının geri alındığını, Twitter hesabından doğruladı.

Müslüman Kardeşler'in vekil rehberinin vatandaşlıktan çıkarılması kararı, grubun Türkiye'deki saflarında vatandaşlıktan çıkarılıp Mısırlı yetkililere teslim edilmesi korkusu yarattı.

Aralarında medya mensupları ve Müslüman Kardeşler Hasm Hareketi mensuplarının yanı sıra Türk üniversitelerinde görev yapan akademisyenlerin de bulunduğu Müslüman Kardeşler liderleri Türkiye topraklarını terk etmeye başladı.

Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edildiğini ve diplomatik ilişkilerin büyükelçilik düzeyine yükseltildiğini resmen duyurmadan aylar önce Türkiye, Müslüman Kardeşler'in ve Türkiye topraklarında yaşayan üyelerinin faaliyetlerine kısıtlamalar getirdi.