Erzincan, Adana, Dersim, Bingöl: Prof. Dr. Tüysüz'den ‘felakete hazır olun’ uyarısı

Türkiye'nin hiçbir kentinin deprem konusunda risksiz olmadığını belirten yer bilimci (jeolog) Prof. Dr. Okan Tüysüz, uzun süredir suskun olan fayların tehlikeyi arttırdığını söyledi.

Erzincan, Adana, Dersim, Bingöl: Prof. Dr. Tüysüz'den ‘felakete hazır olun’ uyarısı

NTV'de yer alan habere göre, 6 Şubat depremlerinin stres yüklediği faylar konusunda uyarılarda bulunan yer bilimci (jeolog) Prof. Dr. Okan Tüysüz, bundan sonra yapılan hesaplamalarda bazı bölgelerde stres transferi tetiklemekte olabileceğini gösterdi.

Konya'da fay hattı var mı?

"Bu bölgede deprem olacaktır" diyerek uyarıda bulunan Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Bunlardan biri Çardak- Savrun bölgesinde yani sürgü Elbistan'a ve Kozan'a kadar burada çok sayıda fay var" dedi.

Sismolojik olarak Konya'nın sakin bir yapısı olduğu iddialarına doğru bir düşünce olmadığını belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Türkiye'de bilinen 85 deprem tane deprem üretme potansiyeli olan fay var. Konya'nın içerisinden diri fay var" diye konuştu.

Adana'da kaç büyüklüğünde deprem olur?

Prof. Dr. Okan Tüysüz, şöyle devam etti:

"Adana'nın konumuna baktığımız zaman çevresi faylarla çevrili. Bugün olmazsa başka bir fay, 50-100 yıl içinde Adana kötü zmeiniyle gelecekte etkilenecek bir bölgedir. Bingol Yedisu uzun zamandır 1700'den bugüne deprem olmamış Kuzey Anadolu'nun kırılmamış parçası. 7,2-7,3 deprem üretebilir. Kırılırsa Erzincan, Bingöl ve Tunceli'de ciddi etki yaratacaktır."