Ezidi savaşçılar Peşmerge Bakanlığı'na katıldı

Ezidi savaşçılar Peşmerge Bakanlığı'na katıldı

Ezidhan Savunma Güçleri resmi olarak Peşmerge Bakanlığı'nın bünyesine alındı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Merkez Konseyi üyesi olan Haydar Şeşo, IŞİD'in Şengal bölgesine saldırdırktan sonra Şengal Dağı'nda Şeyh Şerfeddin Mezarı yakınında örgüte karşı direndi. Şeşo, etrafında toplanan bir grup Ezidilerden askeri bir güç kurdu.

Haydar Şeşo'nun gücü bir süre Bağdat'tan destek alıyordu. Ancak Peşmerge Bakanlığı yetkilileri, Bağdat'la irtibatlarını kesmesi şartıyla kendisini destekleyeceklerini açıklamıştı.

Peşmerge Bakanlığı, bir yıl aradan sonra 12 Mart'ta resmi olarak söz konusu güçte yer alan bin savaşçıyı bünyesine aldı.

4 binden fazla savaşçıdan oluşan Ezidhan Savunma Gücü'nün bakanlık kararı bazı savaşçıların tepkisine yol açtı.

Rûdaw'a konuşan Bakanlığı'n bünyesine alınacak savaşçılar listesinde ismi yer alamayan Hıdır Halid (34) adlı savaşçı, "IŞİD'in saldırılarının başından beri, ben bu güçte yer aldım ve kendi paramla aldığım silahla savaşıyorum. Ancak Haydar Şeşo'nun yakını olmadığım için listede ismim yok” diye konuştu.

Haydar Şeşo, tarafsız olma şartıyla Peşmerge Bakanlığı'nın bünyesine girmeyi kabul ettiklerini belirterek, "Tarafsızlığımızı koruyacağız. Bayrak, logo ve gücün isminde değişiklik olmayacak” dedi.

İsimleri bakanlığın listesinde yer almayanlarla ilgili olarak Şeşo,"Gücümüz 4 bin 780 kişiden oluşuyor. İlk aşamada, başından beri bizimle olanların isimleri kaydedildi. Gelecek hafta diğerlerinin isimleri de kaydedilecek. Ben bir tek Ezidi savaşçının fedakarlığının boşa gitmesine izin vermeyeceğim” ifadelerini kullandı.

Gücün Heşd Şabi'ye bağlı olduğu iddialarına, Haydar Şeşo, "Ben IŞİD saldırmadan önce KYB'nin Merkez Konseyi üyesiydim, ancak daha sonra Ezid bir Kürt olarak savundum. Yanıma gelen halk da KYB'li veya başka bir taraflı olduğumdan dolayı değil, Şengal ve Ezidhan'ı savunma için geldiler” şeklinde yanıt verdi.

rudaw