PDK-YNK anlaşmasının yol haritası

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) arasında imzalanan anlaşmanın ardından söz konusu anlaşmanın ne zaman yürürlüğe gireceği merak ediliyor.

PDK-YNK anlaşmasının yol haritası

İki parti arasındaki anlaşmanın ilk adımı olarak, Kürdistan Başkanlığı makamının aktif hale gelmesi ve Kürdistan Başkanı’nın parlamento tarafından seçilmesi bekleniyor.

YNK Başkanlık Konseyi Üyesi Adnan Hamey Mine, Kürdistan’ın bütünlüğü, ulusal değeri olan yasalar ve tüm Kürdistan’a eşit ölçüde harcama yapıp hizmet götürülmesi hususlarında anlaşıldığını söyledi.

Anlaşma maddelerinin tümünün Kürdistan halkının çıkarına olduğunu kaydeden YNK’li yetkili, anlaşmanın önümüzdeki günlerde yürürlüğe gireceğini belirtti.

PDK Başkanlık Konseyi Üyesi Hoşyar Siweyli ise, PDK ile YNK arasındaki anlaşmanın ardından parlamentonun ilk işinin Başkanlık yasasını aktif hale getirmek olacağını kaydetti.

Siweyli, “Başkanlık yasasının aktif hale gelmesinin ardından parlamento tarafından Kürdistan Başkanı seçilecek. Başkan da hükümeti kurması için başbakan adayını görevlendirecek” dedi.

Önümüzdeki Pazar günü Kürdistan Parlamentosu’nda gerçekleştirilecek oturumda YNK adayının parlamento başkanlığına seçilmesi bekleniyor. Sonrasında ise Adalet Komisyonu’nun parlamentoya sunmak üzere güncellenmiş başkanlık yasasını hazırlaması bekleniyor.

PDK'nin Başkan adayı Neçirvan Barzani

PDK Başkanlık konseyi daha önce gerçekleştirdiği toplantıda Kurdistan Bölgesi Başkanlığı'na Başbakan Neçirvan Barzani'yi, Başbakanlığa ise Güvenlik Danışmanı Mesrur Barzani'yi aday göstermişti.

Başkanlık yasasının aktifleştirilmesinin ardından Neçirvan Barzani'nin başkanlığa seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Neçirvan Barzani'nin, Başkan seçildikten sonra Mesrur Barzani'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor.