FARC: Savaşa elveda, silahlara elveda

FARC: Savaşa elveda, silahlara elveda

Birleşmiş Milletlerden sonra, FARC da elindeki tüm silahlarını teslim ettiğini resmen duyurdu. Bu açıklama ile 52 yıllık çatışma sürecinden sonra FARC silahlı varlığını resmen sonlandırmış oldu. FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) artık varlığını siyasi parti kurarak sürdürecek. 

Silah bırakma sürecinin tamamlanmasından sonra Mesetas kentinde düzenlenen törende, Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ve Timoşenko olarak bilinen FARC lideri Rodrigo Londoño Echeverri (Timoleón Jiménez) el sıkıştı.

Cumhurbaşkanı Santos "barış gerçek ve tersine çevrilemez" derken, Echeverri de "Savaşa elveda, silahlara elveda, hoşgeldin barış!" diye konuştu.

"Bugün Kolombiya'yı hayal kırıklığına uğratmıyoruz"

Bir zamanlar FARC'ın "kalesi" olarak bilinen Mesetas'ta yapılan törende Echeverri, yasal ve demokratik bir biçimde varlıklarını sürdüreceklerini, "Bugün Kolombiya'yı hayal kırıklığına uğratmıyoruz, silahlarımızı bırakıyoruz" dedi.

52 yıllık iç savaşı bitirmeye yönelik çabalarından dolayı Nobel Barış Ödülü kazanan Santos’da "Bugün çok özel bir gün. Bugün silahların yerini sözler aldı" dedi. 

4 yıl süren müzakerelerin ardından geçen yıl barış anlaşması imzalanmış ve silahların teslim edilmesi geçen yıl varılan anlaşmasının ana şartlarındandı. Birleşmiş Milletler öngörülenden bir gün önce biten silah bırakma işleminde toplam 7,132 silahın alındığını bildirdi. Gözlemciler örgütün, kırsalda bulunan 900 gizli cephaneliğinden 70'inin de bulunup, boşaltıldığını duyurdu.

Kolombiya'daki iç savaşta yaklaşık 260 bin kişi ölmüş, 6 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.