Kürdistan bağımsızlık referandumu ABD Kürdistan halkının meşru talebini anlıyoruz ve saygı gösteriyoruz

Kürdistan bağımsızlık referandumu ABD Kürdistan halkının meşru talebini anlıyoruz ve saygı gösteriyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Kürdistan Bölgesi’nin 25 Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuyla ilgili olarak “Kürdistan halkının meşru talebini anlıyor ve destekliyoruz” dedi.

Rûdaw muhabirinin Kürdistan’da bağımsızlık referandumuna ilişkin sorusuna Heather Nauert, “ABD olarak, birleşik, istikrarlı ve federal bir Irak’ı destekliyoruz, ancak Kürdistan halkının meşru talebini anlıyoruz ve saygı gösteriyoruz” yanıtını verdi.

İlk hedefin IŞİD'i yenilgiye uğratmak olduğunu belirten Nauert, "Kürdistan Bölgesi'nde de dostlarımız var, Irak hükümeti içerisinde de dostlarımız var, fakat ilk başta IŞİD'i yenilgiye uğratmalıyız. Bu gerçekleştirildikten sonra konuşulabilir." dedi.

Sözcü, Irak ve Kürdistan Bölgesi yetkilileri arasında devam eden diyaloğun devam etmesinden yana olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Kürt halkının meşru arzusunu anlıyor ve destekliyoruz. Bağlayıcı olmayacak bir referandumun bile yapılmasının bizi önceliklerimizden uzaklaştıracak oluşu hakkındaki kaygılarımızı Kürdistan bölgesindeki yetkililere ilettik. Önceliğimiz IŞİD'i yenmek, istikrarı sağlamak, topraklarından ayrılan halkı geri getirmek, bölgedeki ekonomik krizleri kontrol altına almak ve bölgedeki siyasi çekişmeleri çözmektir." 

Rûdaw muhabirinin “Bir başka deyişle, ABD Kürdistan’ın bağımsızlığına karşı mı?” sorusuna Heather Nauert, “Sorunuza ancak bu kadar cevap verebilirim” yanıtını verdi.