Fidan: KYB tutumunu değiştirmezse daha ileri tedbirler alacağız

Meclis’te konuşan Fidan, “Süleymaniye'ye yönelik yaptırımlarımıza rağmen KYB, PKK'ya müzahir tutumunu değiştirmezse daha ileri tedbirler almakta tereddüt etmeyeceğiz” dedi.

Fidan: KYB tutumunu değiştirmezse daha ileri tedbirler alacağız

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TBMM Genel Kurulu’nda bilgilendirme oturumunda konuştu.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile ilgili konuşan Fidan, “Süleymaniye'ye yönelik yaptırımlarımıza rağmen KYB, PKK'ya müzahir tutumunu değiştirmezse daha ileri tedbirler almakta tereddüt etmeyeceğiz. Bölücü örgüt Irak içinde siyasi nüfuzunu da artırma gayreti içerisindedir” ifadelerini kullandı.

Fidan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şunlar:

“Son 21 yıldır, Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğindeki hükümetlerimiz, terörle mücadelede ezber bozarak, Türkiye'ye giydirilmeye çalışılan esaret gömleğini yırtıp atmıştır. Türkiye uzun yıllar terör örgütleriyle hükümetlerimiz döneminde mücadele etmiştir.

Bu mücadele sürdürürken özgürlük, güvenlik dengesinde adeta altın orantıyı yakalan bir yola başvurmuştur. Milletimizin hakettiği demokratik adımlar atılırken, teröre zemin oluşturan toplumsal şartlar ortadan kaldırılmış, eş zamanlı olarak askeri ve istihbari alandaki yöntemler gözden geçirilerek uzun soluklu bir mücadele başlatılmıştır.

"Türkiye'de zemin kaybeden PKK saldırılarını sınır ötesine taşıdı"

Bölücü terör örgütü Türkiye’de silahlı varlığını kaybetmiştir.

Ülke içindeki faaliyeti minimum düzeye inmiştir. Ülkemizin her bölgesi emniyet ve güven duygusu içerisinde yaşanır hale gelmiştir. PKK artık daha çok Irak ve Suriye için güvenlik tehdidi haline gelmiştir.

"PKK, Türkiye'de zemin kaybetti"

Zira ülkemizi hedef alan PKK, FETÖ, DEAŞ, DHKP-C, farklı ideolojilere sahip olmakla birlikte birbirleriyle etkileşim halindedir. Bu örgütler yeri geldiğinde hedefleri doğrultusunda işbirliği de yapabilmekte. Terör örgütleri üçüncü ülkelerden elde ettikleri lojistik, eğitim ve silah destekleriyle varlıklarını devam ettirmektedir.  Türkiye'de zemin kaybeden PKK saldırılarını sınır ötesine taşımak zorunda kalmıştır.

Biz de sınır ötesinde yürüttüğümüz terörle mücadele stratejimizde önemli ve yeni adımlar attık. Bu strateji doğrultusunda tehdidi kaynağında bertaraf ediyoruz. Suriye ve Irak ayırımını ortadan kaldırdık. Saldırı nereden gelirse gelsin, örgütü her iki alanda da aynı anda hedef alıyoruz. Suriye ve Irak ayırımını ortadan kaldırdık. Saldırı nereden gelirse gelsin, örgütü her iki alanda da aynı anda hedef alıyoruz. Örgütü ayakta tutan kaynaklarını teker teker yok ediyoruz.

"Örgüt Suriye ve Irak'ta güç boşluğu ve siyasi bölünmüşlükten istifadeyle zemin kazanmıştır"

Dışişleri Bakanlığı olarak diğer kurumlarımızla işbirliği halinde terörle mücadele diplomasimizi hassasiyet ve kararlılıkla yürütmekteyiz. Terörle mücadele diplomasimizi PKK'nın Suriye, Irak ve İran'da silahlı varlığı bulunduğu ve Avrupa başta olmak üzere pek çok ülkede siyasi ayağı olduğu gerçeğini dikkate alarak şekillendirmekteyiz. Bu bağlamda PKK'nın Suriye ve Irak'taki mevcudiyetini yok etme gayretimizi, bölgesel ilişkilerimizin merkezine konumlandırdık. Zira örgüt Suriye ve Irak'ta güç boşluğu ve siyasi bölünmüşlükten istifadeyle zemin kazanmıştır.

"KYB, Irak'ta PKK'ye alan açtı"

Süleymaniye'ye yönelik yaptırımlarımıza rağmen KYB, PKK'ya müzahir tutumunu değiştirmezse daha ileri tedbirler almakta tereddüt etmeyeceğiz. Bölücü örgüt Irak içinde siyasi nüfuzunu da artırma gayreti içerisindedir.

Irak makamlarıyla istişare sürecimiz devam ediyor, Irak yönetiminin PKK'ya yönelik evrilmekte olan anlayışını tahkim etmek üzere çalışmalarımız titizlikle sürdürülmektedir.

Örgütün Suriye ve Irak arasındaki geçişkenliği her iki sahada etkisiz kılınmasını gerektirmektedir. Suriye’de rejim karşıtlığı üzerine kurulan koalisyon, zaman içinde DEAŞ ve PKK ile iş birliğine evrilmiştir. Bu çarpık ilişkiyi sona erdirmeye PKK’nın doğduğu yer olan Suriye sahasında yok edilmesi için mücadeleye devam edeceğiz.

ABD, DEAŞ ile mücadele bahanesiyle PKK/YPG'ye destek veriyor.”