General Mckenzie, Mazlum Abdi’yi ziyaret etti: 'Rojava Afganistan değil'

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Kenneth McKenzie, 10 Eylül günü Rojava'ya özel bir ziyarette bulundu.

General Mckenzie, Mazlum Abdi’yi ziyaret etti: 'Rojava Afganistan değil'

Kulislere sızan bilgiye göre, General McKenzie, Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Başkomutanı Mazlum Abdi ile ABD'nin Rojava Özerk Yönetimi konusundaki tutumunu ve ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin Türkiye'ye etkileri konusunda kapalı bir görüşme yaptı.

Adının açıklanmaması koşuluyla Medya News'e konuşan bir kaynağa göre McKenzie, Abdi'ye ABD'nin DSG ile işbirliği ve desteğinin devam edeceğini söyledi.

McKenzie, toplantı sırasında DSG ve Afgan ordusunun hiçbir şekilde birbirine benzemediğini çünkü DSG'nin kendisini etkin bir şekilde organize ettiğini ve her türlü saldırıya direnebileceğini söyledi.

ABD'li General, Rojava’daki siyasi yapı ve ortamın da Afganistan ile aynı bağlamda değerlendirilemeyeceğini çünkü kendi öz örgütlenmesi ve dinamikleri olduğu görüşünü dile getirdi.

Edinilen bilgiye göre, IŞİD gerçek bir tehdit ve tehlike olmaya devam ederken, ABD'nin IŞİD'e karşı mücadelede DSG ile arasındaki başarılı ortaklığı sürdürmek için Rojava'da kalmaya kararlı olduğu da 'kapı arkası' toplantısında güçlü bir şekilde iletildi.

Komutanlar, IŞİD'in Irak ve Suriye'de, özellikle de yetim çocukları saflarına kattığı bildirilen Deyrizor çevresinde hala çok aktif olduğu bilgisini paylaştı.

ABD güçlerinin, petrol kuyularının buradan bir gelir elde edebilecek IŞİD'in eline geçmemesi için Rojava'daki petrol sahalarını korumaya devam edeceği de öğrenildi.

Görüşmede ABD'nin de yeniden yapılanma çabalarına destek vereceği ve şimdiden daha planlı bir dizi projeyle tam olarak ilgilendiği de açıkça ifade edildi.

ABD heyeti ayrıca General Abdi'ye ABD'nin Suriye'nin geleceğiyle ilgili gelecekteki herhangi bir müzakerede Rojava Yönetimi’nin temsil edilmesini sağlamak için elinden gelen her şeyi yapacağına dair yeniden güvence verdiği ifade edildi.