Mısır ve Suudi Arabistan'dan 'Türkiye' planı: DSG dahil edilecek

Mısır ve Suudi Arabistan'dan 'Türkiye' planı: DSG dahil edilecek

Suriye'de diplomasi trafiği hızlandı. Ülkenin geleceğiyle ilgili tartışmalar sürürken, Türkiye'nin ülkedeki varlığı da tartışma ve tepki konusu. Mısır ve Suudi Arabistan’ın Suriye Demokratik Güçleri'ni de (DSG) Suriye muhalefetine katmayı ve Türkiye’nin inisiyatifini zayıflatmayı amaçladığı iddia edildi. ENKS Başkanlık Divanı üyesi Nimet Davut da her iki ülkenin Suriye’de Kürt meselesinin çözümüne yaklaşımlarının olumlu olduğunu söyledi.

Rudaw'ın haberine göre, Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenmesi planlanan 3’üncü Suriye Muhalefeti toplantısı ertelendi. Ancak Mısır ile Suudi Arabistan’ın Suriye muhalefetini Türkiye’den uzaklaştırma çabası içerisinde olduğu öne sürüldü. 

Bir kaynak, her iki Arap ülkesinin DSG'yi Suriye muhalefetine katmak için büyük bir çaba içerisinde olduğunu söyledi.

Bu amaçla Demokratik Suriye Meclisi’nden (MSD) bir heyet 21 Aralık’ta Mısır Dışişleri Bakanlığı’nın resmi daveti üzerine Kahire'ye gitti.

MSD Eş Başkanı Emine Omer, “Üçüncü Kahire toplantısında MSD esas rollerden birini üstlenecek. Onlar da (Mısır ve Suudi Arabistan) MSD’nin bu toplantıya başlıca taraflardan biri olarak hazır bulunmasını destekliyor. Biz de toplantıda daha güçlü yer almak, hazırlık komitesine katılmak istiyoruz” dedi.   

Suriye muhalefeti içerisinde yer alan ve son günlerde Rojava’da Kürt birliği için Özerk Yönetimi ile müzakere halinde olan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Divanı üyesi Nimet Davut da Arap devletlerinin Kürt meselesinin çözümüne daha olumlu baktığını belirtti.

Nimet Davut, “Suudi Arabistan ve Mısır’ın Suriye’de Kürt sorununun çözümüne yaklaşımı olumluydu, ılımlıydılar. Dolayısıyla bu tavrın sonuç vermesi için kendileri ile daha fazla görüşülebilir” diye konuştu.  

Edinilen bilgilere göre son dönemde Rojava Özerk Yönetimi temsilcileri iki kez Kahire’ye giderek Mısırlı yetkililerle bir araya geldi. Rojavalı yetkililer ayrıca Suudi Arabistan ve Ürdün’de de gizli görüşmelerde bulundu.

Bu trafik, “Arap ülkeleri önümüzdeki süreçte Suriye krizinin çözümü konusunda ağırlıklarını hissettirmek istiyor” yorumuna yol açtı.