Google istatistikleri: 2019’da en çok kimler Kürtler ve Kürdistan’ı aradı?

Google istatistikleri: 2019’da en çok kimler Kürtler ve Kürdistan’ı aradı?

2019 yılında Kurdistan, Kürtler ve Rojava kelimelerinin, dünya genelindeki internet aramalarında önceki yıllara göre artış yaşandı.

K24’ün Google istatistiklerinden derlediği verilere göre; “Kurdistan” kelimesinin 2019 yılında dünyada en popüler olduğu yer Irak ve Kurdistan Bölgesi oldu.

Diğer ülkeler ise sırasıyla, İsveç, Norveç, İsviçre, Almanya, Danimarka, Gana, Avusturya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan olarak sıralanıyor.

“Kurdistan” kelimesinin dünyada en popüler olduğu şehirlerin başında Süleymaniye geliyor. Süleymaniye’yi ise Erbil, Duhok, Uppsala, Göteborg, Stockholm, Oslo, Stuttgart, Köln ve Zürih takip ediyor.

Kurdistan kelimesinin dünya geneli arama motorlarında aranırken çıkan en alakalı sorgular listesinde ise ilk olarak “in Kurdistan” göze çarpıyor.

Dünya geneli sıralamaları veren bu listenin ikinci sırasında ise “Kurdistan 24”  sorgusu yer alıyor.

Dikkat çeken diğer sorgular ise , “kurdistan map”, “ kurdistan news”, “iraq kurdistan”,”kurdistan erbil”, “turkey kurdistan” ve “flag kurdistan” sorguları yer alıyor.

"Kürtlerin Tarihi" Merak Ediliyor" 

Google arama verilerine göre; “Kürtler” kelimesinin 2019 yılında dünyada en popüler olduğu yer Irak ve Kürdistan Bölgesi.

Arama istatistiklerine yansıyan diğer ülkeler ise sırasıyla,  ABD, Kıbrıs, İrlanda, Kanada, Avustralya, İsveç,  Birleşik Krallık, Pakistan ve Lübnan olarak arama sonuçlarında listeleniyor.

“Kurds (Kürtler)” kelimesinin dünyada en popüler olduğu şehirlerin başında ise Washington geliyor.

Washington’u ise sırasıyla, Yonkers, Los Angeles, Chicago, Philadelphia, New York, Toronto, Sydney, Londra, Melbourne ve İstanbul takip ediyor.

Kürtler kelimesinin dünya geneli arama motorlarında aranırken çıkan en alakalı sorgular listesinde ise ilk olarak “turkey kurds” olarak sonuçlara yansıyor. Bu listenin ikinci sırasında ise “who are the kurds”  sorgusu yer alıyor.

Dikkat çeken diğer sorgular ise, “kurds syria”, “the kurds in syria”, “what are the kurds”, “the kurds in turkey”, ”the kurds history”, “trump and the kurds”, ”why is turkey fighting the kurds” ve “where do the kurds live” sorguları aranan kelimeler arasında yer alıyor.

Diyarbakır "Rojava"yı Arıyor 

Google arama verilerinden derleyerek elde ettiğimiz bilgilere göre;  2019 yılında Rojava hakkında en çok arama yapan ülkelerin ilk sırasında Kurdistan Bölgesi ve Irak başı çekiyor.

İstatistiklere yansıyan diğer ülkeler ise sırasıyla; İsviçre, Türkiye, Almanya, İsveç, Suriye, Avusturya, Kıbrıs, Danimarka, Finlandiya ve İtalya olarak listeye yansıyor.

Rojava kelimesinin dünyada en popüler olduğu şehirlerin başında Diyarbakır geliyor. Diyarbakır’ı ise sırasıyla; Drochtersen, Zürih, Berlin, Viyana, İzmir, İstanbul, Ankara, Paris ve  Londra olarak arama sonuçlarında listeleniyor.

Rojava kelimesinin 2019 yılında dünya geneli arama motorlarında aranırken çıkan en alakalı sorgular listesinde ise ilk olarak “twitter rojava”  göze çarpıyor.

Arama motorlarında dikkat çeken diğer sorgular ise;  “rojava news”, “rojava kurdistan”, “kurdistan”, “rojava haber”, “rojava syria”, “rojava son dakika”, “save rojava” ve  “rojava press” sorguları yer alıyor.