Rojava yönetiminden IŞİD'li tutuklulara ilişkin Koalisyon'a 5 öneri

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) tutuklu IŞİD teröristlerine ilişkin Uluslararası Koalisyon ülkelerine 5 öneri sunduğu bildirildi.

Rojava yönetiminden IŞİD'li tutuklulara ilişkin Koalisyon'a 5 öneri

Rojava Dışilişkiler Ofisi Başkanı Ebdulkerîm Omer ve Göçmen İşleri Ofisi Başkanı Ehmed Şêxmûs, Koalisyon güçleri bünyesindeki  ülkelerin yetkilileri ile yaptıkları görüşmede ellerindeki IŞİD tutuklularının akıbetine ilişkin 5 maddelik çözüm önerisi sunduklarını açıkladı.  

Şarkul Avsat’ta konuşan Rojavalı yetkililerin verdiği bilgiye göre, sunulan önerilerde Roj ve Hol kamplarında tutulan yabancı uyruklu IŞİD’li tutuklular ile ailelerinin vatandaşı oldukları ülkelerde yargılanmaları, Hol Kampı’nda güvenliğin sağlanması için Rojava yönetimine yardım edilmesi, yeniden acilen IŞİD’lilerin sağlayan merkezin yeniden kurulması, istihbarat bilgilerinin paylaşımı ve Rojava Özerk Yönetimi’nin kontrolündeki bölgelerde uluslararası ceza mahkemelerinin kurulması yer alıyor.

Rojava Dışilişkiler Ofisi Başkanı Ebdulkerîm Omer geçtiğimiz Haziran ayında ayında Irak ve Suriyeli IŞİD tutukluları ile ailelerine ilişkin ABD temsilcisinin katılımıyla Koalisyonda yer alan ülkelerin temsilcileri ile bir araya geldiklerini kaydetti.

Bazı Batılı ve Arap ülkelerinin Rojava’daki IŞİD’li çocukları geri aldığını belirten

Ebdulkerîm Omer, bazı devletlerin ise vatandaşlarını geri alma konusunda ikircikli davrandıklarını kaydetti: “Bu çocukların hiçbir suçu yok. Onlar IŞİD’in kurbanları. Bu kamplarda kaldıkları sürece radikal düşüncelerle yetişecekler.”

Dünyanın en tehlikeli kampları arasında yer alan Rojava’nın Hol ve Roj kamplarında 50 ayrı ülke vatandaşlığında 11 bin IŞİD’li militanların çocukları olduğu belirtiliyor.

Rojava Özerk Yönetimi ellerindeki IŞİD’li teröristler ve ailelerin ait oldukları ülkelerce geri alınmasını talep ediyor.