'Rojava'daki güvenli bölgenin derinliği 5 kilometreden fazla olmayacak' iddiası

'Rojava'daki güvenli bölgenin derinliği 5 kilometreden fazla olmayacak' iddiası

Fıratın doğusunda Türkiye ile ABD arasında güvenli bölgenin kurulmasıyla ilgili ayrıntılar netleşmeye başladı. Rojava Özerk Yönetimi'nden üst düzey bir yetkili, güvenli bölgeye ilişkin genel konular üzerinde anlaşmanın sağlandığını ve detaylar için görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Independent Türkçe'nin Rojava Özerk Yönetimi üst düzey yetkilisine dayandırdığı habere göre, güvenli bölgeye dair genel konular üzerinde anlaşmanın sağlandığı ve detaylar için görüşmelerin devam ettiği belirtildi.

Suriye ile 911 kilometrelik sınır hattı bulunan Türkiye, sınır güvenliği ve DSG’nin elinde bulunan ağır silahların tehdit oluşturmaması için güvenli bölgenin 35-40 kilometre derinlikte olmasını istiyor. Güvenli bölge meselesi için ABD'li yetkililerin Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Rojavalı yetkililerle sürekli diyalog halinde olduğu belirtilmekte.

Bölgede bulunan güvenlik güçleri bölgenin güvenliğini sağlayabilecek durumda olduğunu ve başka güçlere ihtiyaç olmadığını belirten bir yerel kaynak, güvenli bölgeyle ilgili Independent Türkçe'ye konuştu.

Kaynak yaptığı açıklamada, “Sınır güvenliği meselesinde esas konular üzerinde mutabakata varıldı ama detaylar için müzakereler devam ediyor. Derinlik ve genişlik konusu henüz netleşmiş değil. Şunu açıkça ifade edebilirim ki derinlik 5 kilometrenin üzerinde olmayacak. Hangi isim adı altında olursa olsun demografik yapının değiştirilmesi kabul edilemez” ifadesini kullandı.

Öte yandan kaynağa göre, yerleşim yerlerinin çoğu, sınırın sıfır noktasında olduğu için şehir merkezleri planın dışında olacak.