USCIRF Komiseri: ABD, Rojava Yönetimi’ni siyasi hükümet olarak görmeli

Rojava’da temaslarda bulunan USCIRF Komiseri Nadine Maenza, “ABD Hükümetine çağrımız, Rojava Özerk Yönetimi’ni yerel siyasi bir hükümet olarak görmesidir. Buraya ilk geldiğimde ABD, Özerk Yönetim’le konuşmuyordu, sadece Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile konuşuyordu”

USCIRF Komiseri: ABD, Rojava Yönetimi’ni siyasi hükümet olarak görmeli

Rojava’da Uluslararası Mezopotamya Din ve İnanç Kongresi, ‘Birlikte barışı dağıtalım’ sloganıyla Rojava Üniversitesi’nde başladı.

Kongre'ye USCIRF heyeti katıldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Din ve İnanç Özgürlüğü Komitesi (USCIRF) Komiseri Nadine Maenza başkanlığındaki ABD heyeti kongreye katılan taraflardan biri oldu.

Nadine Maenza ve beraberindeki heyet, Kamışlo’da bulunan Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi’ni ziyaret etti.

Maenza, Dış İlişkiler Dairesi’nde Eşbaşkan Abdulkerim Ömer, yardımcıları Ebir Eliya ve Fener El Giet tarafından karşılandı.

Rojava ve bölgedeki gelişmelerin, dini özgürlüklerin ve ekonomik krizin ana gündem maddesi olduğu ziyaret ve toplantının ardından ortak bir  basın toplantısı düzenlendi.

“ABD, Özerk Yönetim’i siyasi bir hükümet olarak görmeli”

ABD’nin Özerk Yönetim’e yönelik tavrındaki değişikliğe dikkat çeken Menza şu ifadeleri kullandı:

“Burada ilk olarak Özerk Yönetim ile ilişkiler genişletilmelidir, nitekim şu anda bunu görebiliyoruz. Şu anda hükümetle işbirliği yapılıyor. Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Fakat aynı zamanda ABD Hükümetine çağrımız, Rojava Özerk Yönetimi’ni yerel siyasi bir hükümet olarak görmesidir. Buraya ilk geldiğimde ABD, Özerk Yönetim’le konuşmuyordu, sadece Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile konuşuyordu. Şu anda bu durum değişmiş durumda. ABD Hükümetinin artık normal bir tavırla Özerk Yönetim ile ilişki kurduğunu görüyoruz, diğer dünya hükümetleriyle yaptığı gibi. Bu güzel bir gelişme. Fakat elbette ABD’nin daha güçlü  bir destek sunması taraftarıyız ve ilişkilerini devam ettirmesinden yanayız.”

“Rojava Özerk Yönetimi’ne verdiği desteği memnuniyetle karşılıyoruz”

Rojava Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Abdulkerim Ömer ise ekonomik kriz olmak üzere bölgesel konuları ele aldıklarını ifade ederek toplantıda şu sözleri aktardı:

“Menza’ya ziyaretinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Rojava Özerk Yönetimi’ne verdiği destek ve dini, sosyal bileşenlere gösterdiği ilgiyi memnuniyetle karşılıyoruz. Bölgede gerçekleşen olayları ve gelişmeleri konuştuk. Til Koçer ve Semalka Sınır Kapılarının kapatılması da gündemimizde yer bulan konulardan oldu.”

Menza daha önce de üç defa Rojava’yı ziyaret etmiş, çeşitli temaslarda bulunmuştu. Menza bu ziyaretinde, 8 Ocak’ta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından bombardımanın yapıldığı ve bir kişinin hayatını kaybettiği Qeremex köyünü de ziyaret etti.