''Efrîn'de bin 564 kadına karşı suç işlendi''

''Efrîn'de bin 564 kadına karşı suç işlendi''

Efrîn İnsan Hakları Örgütü üyesi Heyhan Ali, TSK ve bağlı gurupların denetimindeki kentte bin 564 kadına karşı suç işlendiğini ve çocukların zorla evlendirildiğini açıkladı.

Türkiye'nin, himayesindeki çetelerle 2018 yılının Mart ayında işgal ettiği Kuzey ve Doğu Suriye'nin Efrîn kentinde kadınlara dönük suçların bilançosu gittikçe ağırlaşıyor. 

Politik İslamcı çetelerin birleştiği Suriye Milli Ordusu (SMO) içinde yer alan Sultan Murat Tugayı üyeleri, 15 gün önce Melek Nebih Halil (16) adlı genç kadını kaçırmış, tecavüz ettikten sonra öldürülmüştü. 

BİN 564 SUÇ
Hawar Haber Ajansı'na (ANHA) konuşan Efrîn İnsan Hakları Örgütü üyesi Heyhan Ali, 2018'in Mart ayından bu yana kentte 1.564 kadına karşı suç işlendiğini kaydetti.

Çetelerin suçlarının bunlarla sınırlı olmadığını dile getiren Ali, "Çocuklar zorla evlendiriliyor. Evlenmesine karar verilen bir çocuğun ailesi karşı çıkarsa çeteler tarafından ölümle tehdit ediliyor. Efrîn'de çocuk yaşta evlilik oranı arttı. Aileler çocuklarının çeteler tarafından kaçırılmasından korktuğu için evlenmelerine izin vermek zorunda kalıyor. İnsan hakları örgütü olarak çetelerin işlediği hakaret, işkence, zorla evlendirme gibi bazı suçları belgeledik" diye konuştu.

'ÇETELER SESSİZLİKTEN CESARET ALIYOR'
Uluslararası kamuoyunun sessizliğine tepki gösteren Ali, şöyle devam etti: "Uluslararası kurumlar tutumlarını raporlarla sınırlı tutmamalıdır. Belgelenen suçların peşine düşülmeli ve hesap sorulmalıdır. İşlenen suçlar karşısında sessiz kalmak suçların devam etmesini sağlamaktır. Türk devleti ve çeteleri bu sessizlikten cesaret almaktadır."