Rojava yönetiminden Rusya’ya tepki: Suçlamaları reddediyoruz

Rojava yönetimi, Rusya’nın ABD’nin özerk yönetimin Şam ile diyalog kurmasına izin vermediğine iddialarına tepki gösterdi. Rojava yönetiminden yapılan açıklamada “Rusya'nın Şam hükümetiyle diyalogda olumlu rol oynayacağını umarken, asılsız şeylerle suçlaması Türkiye’nin bölgeye yönelik saldırılarını arttırıyor” denildi.

Rojava yönetiminden Rusya’ya tepki: Suçlamaları reddediyoruz

Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi gündemiyle Kazakistan’da gerçekleşen 20. Astana Toplantısı ikinci gününe girdi. Görüşmelere Türkiye, Suriye, İran ve Rusya dışişleri bakan yardımcıları katılıyor.

Tarafların Suriye’deki sorunların çözümüne ilişkin açıklamaları ve yankıları sürüyor. Rusya, Rojava yönetimini ABD güdümünde olmakla ve Şam ile diyalog kurmamakla suçlarken, Suriye ise ABD'nin bölgeden çıkması halinde 'Kürt dosyasının kapanacağını' iddia etti. Rojava yönetimi ise suçlamaları reddederek Şam ile diyaloğa hazır olduklarını açıkladı. 

Rusya: ABD, Kürt müttefiklerinin Şam'la diyalog kurmasına izin vermiyor

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov da  Astana görüşmeleri öncesi yaptığı açıklamada, ABD güçlerinin Suriye’nin toprak birliğine karşı Özerk Yönetimi desteklediğini belirterek, "Tabii Amerikalılar sözde yarı devlet oluşturan birçok Kürt örgütünü destekliyor. Bu kesinlikle kabul edilemez" demişti.

Kürt sorununun diyalog yoluyla çözülmesinden yana olduklarını ifade eden Mihail Bogdanov, “Ama ne yazık ki Amerika'nın buna önem vermediğine ve Kürt müttefiklerinin Şam'la diyalog kurmasına izin vermediğine inanıyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Rojava yönetiminden Rusya'ya tepki: Suçlamalar asılsız

Rojava Özerk Yönetiminden Bagdanov’un açıklamalarına yanıt gecikmedi. Kuzey ve Doğu Suriye (Rojava) Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesinden yapılan yazılı açıklamada, Suriye ulusal kararında Rojava yönetiminin  bağımsız olduğu belirtilerek, “Uluslararası ve yerel güçler arasındaki çatışmalara dahil edilmeyi kabul etmiyoruz” denildi.

Açıklamada, “Rusya'nın Şam hükümetiyle diyalogda olumlu rol oynayacağını umarken, yönetimi asılsız şeylerle suçlamak, asılsız iddiaları siyasi bir koz olarak kullanması ve yaptığı açıklamalar, Türk devletinin bölgeye yönelik saldırılarını arttırıyor” ifadelerine yer verdi.

Rusya'nın dışişleri bakan yardımcısının Rojava yönetiminin, Washington nedeniyle Şam hükümeti ile diyaloğu kabul etmediği yönündeki iddialara değinilen açıklamada “Özerk Yönetim, şimdi ve her zaman tüm taraflarla diyaloğa hazır olduğunu belirtti” diyerek iddiaları reddetti.

"Rusya'ya bu bağlamda arabulucu rolünü oynaması için defalarca çağrıda bulunduk. Ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kuzey ve Doğu Suriye’deki demokratik projenin taleplerini görmezden geldi” denilen açıklamada, "Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın iddialarını durumun gerçeklerinden uzak olduğu için reddediyoruz. Astana görüşmesinden birkaç saat önce açıklama yapılması bizim için şüphe uyandırıyor. Bu, Astana'daki diğer tarafları memnun etmek ve Özerk Yönetim'e karşıt görüş oluşturmak bağlamında yapılmış bir açıklamadır” ifadelerine yer verildi.

Suriye: ABD giderse Kürt dosyası kapanır

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, ABD’nin “Kürt devleti isteyen” grupları destekliyor açıklamasının bir benzeri Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Sosan’dan geldi. Sosan, ABD’nin çekilmesi halinde Suriye’de Kürt dosyasının kapanacağını söyledi.

Rojava Özerk Yönetimi ise Rusya’nın açıklamasına tepki gösterdi.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Sosan, Rus kanalı RT’ye yaptığı açıklamada, “Kürtler ulusal yapımızın bir parçasıdır” dedi.

 “Kürtlerle diyalog Suriye’nin birliği temelinde yapılmalı. Washington er veya geç Suriye’den çıkacak o zaman Kürt dosyası kolayca kapanır” diyen Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı, ABD’yi Suriye’nin istikrarını bozmak için çalışmakla suçladı.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Sosan’ın açıklamaları Kazakistan’da Suriye konulu 20. Astana görüşmelerinin başladığı döneme denk gelmesi dikkat çekti. /Rudaw