Gelecek Partisi, Kürt meselesinde nasıl bir politika izleyecek?

Gelecek Partisi, Kürt meselesinde nasıl bir politika izleyecek?

Eski Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu öncülüğünde kurulan Gelecek Partisi’nin Kürt meselesinde nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. 

Analistler ve gazeteciler arasında Gelecek Partisi’nin programıyla ilgili farklı yaklaşımlar olmasına rağmen, partinin kuruluş bildirisinde anadilde eğitim hakkından söz edilmesi, partinin Kürt meselesinde izleyeceği politikayı gösterme açısından bir ipucu verdiği şeklinde yorumlanıyor.

Gelecek Partisi, Ahmet Davutoğlu öncülüğünde 154 kurucu üye ile cuma günü resmen kuruldu.

Davutoğlu parti programında yaptığı konuşmada “Anadilin eğitim ve sosyal hayatta kullanılması aidiyet sürecini güçlendirecektir” ifadesini kullanmıştı. 

OĞUR: KÜRT MESELESİNE YAKIN

Partinin tanıtım toplantısını takip eden Karar gazetesi yazarı Yıldıray Oğur, Gelecek Partisi’nin programında Kürt meselesiyle ilgili önemli kararların olduğunu söyledi.

K24’e konuşan Oğur şu değerlendirmede bulundu:

“Ahmet Davutoğlu dışişleri bakanı ve başbakan olduğu dönemlerde çözüm sürecini destekliyordu. Şu anda da Türkiye’de siyasetçilerin Kürt kelimesini telaffuz etmediği bir süreçte Davutoğlu anadilde eğitim hakkından bahsetti. Bu anlamda AK Parti’den daha ileri bir pozisyonda Kürt meselesine yakın olduğunu söyleyebiliriz. Hatta çözüm konusunda da AK Parti’nin perspektifinden daha üstün bir duruşları var. Ayrıca Davutoğlu parti kurmadan önce kayyumları eleştirmişti. Partinin programında belediye başkanlarının yerine kayyumların atanmasına karşı bir durum söz konusu. AK Parti çözüm süreci döneminde bile böyle bir çerçeveye gelmemişti. Ana dilde eğitim hakkı partinin programında var. Bu Davutoğlu’nun Kürt meselesinde parantez açarak vurgu yaptığı anlamına geliyor.”

PEKÖZ: POZİTİF BİR ADIM

Siyaset bilimci ve yazar Dr. Mustafa Peköz, parti programında Davutoğlu’nun geleneksel profili ve siyasi anlayışının dışında pozitif bir durumun ortaya çıktığını söyledi.

K24’e konuşan Peköz, “Davutoğlu’nun hak, adalet, hukukun üstünlüğünü güçlendirilmesi, demokratik sistem ve anayasanın tümden yazılması özellikle anadilde eğitimi gündeme getirmesi çok önemli. Bu aynı zamanda Türkiye’nin şu anda izlediği politikanın tıkandığını da gösteriyor. Bu hem Kürt meselesini hem de Türkiye’nin demokratikleştirme sorununu çok net olarak ortaya çıkardı. Türkiye’nin Kürtlere yönelik yeni siyasetin başlamasında rol oynayan birisinin bugün geldiği noktada, Kürt sorununa çözüme ilişkin en azında anadilde eğitim meselesini ele alınarak bir adımın atılması hem pozitiftir hem de Türkiye’nin tıkanmışlığını gösteriyor. Bu aynı zamanda Türkiye’de Kürt meselesinde önümüzdeki dönemde pozitif anlamda belirli bir değişimin olacağının işaretini veriyor” dedi. 

Peköz sözlerine şöyle devam etti:

“Davutoğlu’nun ortaya attığı yaklaşım çok güçlü olmasa da Kürt sorunu politik-sosyal sorun olduğu, bir dil sorunu bir kültür sorunu olduğunu kabul etmiş oluyor. Buna göre yeni bir çözüm belirlemesi lazım. Ayrıca Davutoğlu yerel yönetimlerin güçlendirilmesine de dikkat çekti. Bu Avrupa Birliği’nin şartlarını kabul edeceği ve Kürt sorununun çözümü için demokratik yolların açacağı anlamına geliyor.”

ÇALIŞLAR: ANADİLDE EĞİTİM VURGUSU ÖNEMLİ

Gazeteci Oral Çalışlar da Gelecek Partisi’nin Kürt meselesine olumlu yaklaşacağına inandığını ifade ederek, anadilde eğitimi ilk defa bir partinin kendi programına aldığını söyledi.

K24’e konuşan Çalışlar şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’de ilk defa bir parti anadilde eğitim hakkını programına alıyor, bu önemli bir adım. Ayrıca Kürt siyasi çevrelerinin de partinin kurucuları arasında yer alması önemli. Bütün bunlar gösteriyor ki Türkiye’de demokratikleşme sürecinde Davutoğlu’nun partisi önemli bir rol oynayacaktır. Gelecek Partisi, Kürtler içerisinde iyi bir karşılık bulur gibi görünüyor. Çünkü daha önce AK Parti’ye oy veren yüzde onluk bir Kürt seçmen vardı. Bunların bir kısmının Davutoğlu’nun partisine geçeceğini düşünüyorum.”

“YENİ BİR ŞEY YOK”

Yazar Ömer Laçiner ise aksine Davutoğlu’nun açıklamalarında Kürt meselesiyle ilgili henüz olumlu bir durumun söz konusu olmadığını belirterek şunları söyledi:

“AKP ne diyorsa Ahmet Davutoğlu da onu söyledi. Davutoğlu’nun başbakanlık dönemlerini biliyoruz. O dönemlerden çokta farklı bir şey beklemiyorum. Ahmet Davutoğlu’nun bakan ev başbakan olduğu dönemlerde AKP de anadilde eğitim hakkında bahsediyordu. Ama gelinen noktada elde bir şey yok. Hendekler onun döneminde yapıldı. Şehirler yerle bir edildi ama yeni parti kuranlar bir tavır bile göstermediler. Şimdi anadilde eğitim hakkından bahsediyorlar. Çok değişik bir şey yapacağını söyleyemeyiz. Yeni bir şey yok.”