Guterres, Kuzey Kore’ye herhangi bir yeni provokasyondan kaçınma çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres dün (Cuma), Kuzey Kore’nin Japon denizine düşmeden önce yaklaşık bin kilometre mesafe kat eden bir balistik füze fırlatmasının ardından Pyongyang’ın herhangi bir yeni provokasyondan derhal kaçınması gerektiğini vurguladı.

Guterres, Kuzey Kore’ye herhangi bir yeni provokasyondan kaçınma çağrısında bulundu

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre sözcüsü aracılığıyla açıklamada bulunan Guterres, Kuzey Kore’nin yarımadayı tamamen nükleer silahlardan arındırmasına hazırlık için diyaloga yeniden başlanması gerektiğini vurguladı.

Seul ve Washington, Pyongyang’ın yakında yeni nükleer denemelere hazırlanmasını beklerken, Cuma günü kıtalararası bir balistik füze fırlatması, Kuzey Kore’nin son haftalarda rekor sayıda füze denemesinin en sonuncusu oldu.

Güney Kore Genelkurmay Başkanları, Pyongyang’daki Sunan bölgesinden Doğu Denizi’ne doğru fırlatılan uzun menzilli bir balistik füze tespit edildiğini belirtti.

Tokyo ise füzenin bin kilometre yol kat ettiğini belirtti. Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada, füzenin maksimum 6 bin km irtifaya ulaştığını belirterek, bunun Kuzey Kore’nin cephaneliğindeki en güçlü silahlardan biri olan ICBM olduğunu belirtti.