Esad'dan Erdoğan'ın "ebedi küslük olmaz" sözlerine cevap

Esad, 'Suriye ile Türkiye’nin bir an önce masaya oturması ve istihbarat düzeyindeki görüşmelerin siyasi bir güç birliğine dönmesinin önemli olduğunu' ifade etti

Esad'dan Erdoğan'ın "ebedi küslük olmaz" sözlerine cevap

Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi konusunda açıklamalar peş peşe geliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın “Haziran'dan sonra sil baştan olabilir” diye işaret ettiği sürece ilişkin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da yeniden yeşil ışık yaktı. Daha önce ülkesinin menfaati için yaşanmış sorunlara rağmen Erdoğan'la görüşebileceğini belirten Esad geçen gün katıldığı bir toplantıda da 'ilişkilerin siyasi düzeye gelmesi gerektiğini' söyledi.

'Bir An Önce Masaya Oturulmalı'

Aydınlık'ın Suriye'deki kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Beşar Esad üç gün önce Suriye’nin önde gelen aydınlarıyla bir toplantı yaptı. Basına kapalı toplantıda öne çıkan konulardan biri Türkiye-Suriye ilişkileri oldu. Esad'a, son zamanlarda Türkiye'den yapılan açıklamalar hatırlatılarak bu konuda soru yöneltildi. Suriye’nin tutumunu aktaran Esad bölgedeki emperyalist müdahalelere ve teröre dikkat çekti. Esad bunların çözümü olarak ilişkilerin düzelmesi gerektiğini belirtti. Esad, 'Suriye ile Türkiye’nin bir an önce masaya oturması ve istihbarat düzeyindeki görüşmelerin siyasi bir işbirliği ve güç birliğine dönmesinin önemli olduğunu' ifade etti.

Seçim Sonrasına Bıraktı

Erdoğan da G20 Zirvesi için gittiği Endonezya'da gazetecilerin sorularını yanıtlamış ve Esad'la görüşme ihtimali hakkında “Siyasette ebedi olarak dargınlık, kırgınlık, küslük olmaz. Vakti, zamanı geldiği anda oturur, değerlendirir, ona göre de bir yenilemeyi yapabilirsiniz.” demişti. Ancak Erdoğan bu aşamaya geçmek için Haziran 2023 seçimleri sonrasına işaret etmişti: “Şu anda Türkiye olarak bu konularda sıkıntılı olduğumuz ülkelerle ilişkileri yeniden ele alabiliriz. Hele hele Haziran seçiminden sonra bir sil baştan yapabiliriz.