Obama'nın eski danışmanı, ABD’nin yeni İran Özel Temsilcisi oldu

ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve başlamasının ardından yeni yönetimin atamaları devam ediyor. Biden yönetimi, ABD'nin İran Özel Temsilcisi olarak Barack Obama'nın eski danışmanlarından Robert Malley'i belirledi.

Obama'nın eski danışmanı, ABD’nin yeni İran Özel Temsilcisi oldu

Reuters'ın haberine göre; ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili Biden yönetiminde ABD'nin İran Özel Temsilcisi olarak Obama'nın eski danışmanlarından Robert Malley'in belirlendiğini söyledi. Söz konusu yetkili, “Blinken, İran Özel Temsilcisi’nin, İran nükleer programı konusunda başarılı bir ismin olmasını istiyor ve bu da Robert Malley’dir” dedi.

Malley'in Barack Obama'nın başkanlığı döneminde İran'la Donald Trump'ın 2018'de çekildiği nükleer anlaşma üzerine görüşmeler yürüten ekipten biri olduğu biliniyor.

Robert Malley Kimdir?

Beyaz Saray’da Ortadoğu Danışmanlığı görevini de yapan Malley, 2014-2017 yılları arasında ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nde çalıştı. P5+1 ülkeleri olarak adlandırılan BM Güvenlik Konseyinin daimî üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın yanı sıra Avrupa Birliği arasında yaklaşık üç yıl süren müzakerelerden sonra Temmuz 2015'te anlaşmaya varılmıştı. Malley, söz konusu anlaşmanın da önemli müzakerecilerinden biriydi.

Halihazırda Eliott Abrams ABD'nin İran Özel Temsilcisi görevini sürdürüyor.