HAK-PAR: Türkiye’de Kürt sorununun çözümü için federasyon öneren tek partiyiz
Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Düzgün Kaplan, Türkiye’de Kürt sorunun çözümü için federasyon öneren tek parti olduklarını söyledi. Düzgün, “Kürtlerin kolektif ve milli haklarını savunan” çizginin Kürt siyaseti için alternatif olması gerektiğini ve partilerinin bunun için çalıştığını belirtti.
15 Mayıs’ta Ankara’da düzenlenen HAK-PAR’ın 9’uncu Olağan Kongresi’nde Genel Başkan seçilen Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Düzgün Kaplan Rûdaw’da yayınlanan saat 17:00 bülteninde Sima Abkhezr’in konuğu oldu.
Düzgün Kaplan, seçim sürecinde HAK-PAR’ın izleyeceği siyaset, seçim ittifakları ve partilerinin önümüzdeki döneme ilişkin planlarını değerlendirdi.
“HAK-PAR siyasetinin merkezine Kürt sorununun çözümünü almıştır”
HAK-PAR’ın diğer siyasi partilerden bir çok konuda ayrıştığını dile getiren Düzgün Kaplan “Yargıtay’ın onayladığı 120 siyasi partiden sadece HAK-PAR, Kürt sorunun çözümünde federal çözüm önermektedir. Bizim diğer partilerden en büyük farkımız; HAK-PAR olarak siyasetimizin merkezine Kürt sorununun çözümünü almış bir parti olmamızdır. Bize göre; Kürt sorunu çözülmeden demokrasi sorunu çözüme kavuşturulamaz ve iyi bir birliktenlik sağlanamaz”
“Kürtlere statü isteyen, kolektif ve milli haklarını talep eden çizgi alternatif olmalıdır”
Kürt siyasi partilerinin seçim sürecinde nasıl bir yol haritası izlemesi gerektiğine ilişkin ise Kaplan, “Biz HAK-PAR olarak, Türkiye’de barışçıl ve demokratik bir siyaset yürütmekteyiz. Türkiye’nin seçim yasasına göre seçime girecek her partinin 41 il ve 43 ilçede teşkilatını kurmuş olması gerekiyor. Önümüzdeki seçimlerde Kürtlerin alternatifsiz kalmaması gerektiğini söylüyoruz. Kürtlere statü isteyen, kolektif ve milli haklarını talep eden çizgi alternatifi olmalıdır. HAK-PAR olarak bu alternatifin geliştirilmesi için partimizi yeniden örgütlüyoruz. Önümüzdeki seçimlere girmeye hak kazanacağımıza ve Kürtler için iyi bir alternatif olacağımıza inanıyorum” dedi.
“Kürtler, Milli veya Cumhur ittifakını desteklemek mecburiyetinde değil”
“HDP ile seçim ittifakı kurmaya hazır mısınız?” sorusunu HAK-PAR Genel Başkanı şu şekilde yanıtladı:
“Bizim HDP ile siyasetimiz çok farklı. Kürtlerin kolektif ve milli haklarını savunabilecek, özgürce bir siyaset yapmaya ihtiyacı var. Yüz yıldır Kürtlerin hali aynı. Türklerin iç çatışmalarında Kürtler, bir payende olarak görülüyor. Dertleri Kürtlerin haklarının verilmesi değil, Kürtleri sadece oy sayısı olarak görmekteler. HAK-PAR olarak biz buna karşıyız. Biz diyoruz ki; Kürtler Milli çizgide ve aidiyeti noktasında sesini yükseltmeli. Kürt halkına çağrımız; yüz yıldır yaşanan bu duruma artık yeter diyelim. Biz Milli veya Cumhur ittifakı ya da başka birini desteklemek mecburiyetinde değiliz. Kürdistan milli çizgiyi geliştirmeliyiz, HAK-PAR olarak bu çizginin geliştirilmesi için çalışıyoruz.”
“Kürt sorunu için adım atan her partiyi destekleriz”
HDP’nin bugün düzenlenen 5’inci Olağan Kongresinde “Kürt sorunun çözümü” konusunda verdiği mesaja ilişkin Düzgün Kaplan şu değerlendirmeyi yaptı:
“Biz siyaseti siyah veya beyaz olarak görmemekteyiz. Sadece HDP değil Türkiye’deki diğer siyasi partilerin(CHP, AK Parti vb.) hangisi Kürtlerin milli hakları için iyi bir şey yaparsa biz o partiyi destekleriz. Ancak ittifaka şu aşamada açık değiliz. Hangi parti olursa olsun, Kürtler için iyi bir şey yaparsa destekleriz.”
HAK-PAR’ın Kürt sorunun çözümü için federasyonu önerdiğini dile getiren Kaplan, “Kürtler kadim bir millettir. Göbekli Tepe’de çıkan bulgulara göre Kürtler bu topraklarda 12 bin yıldır yaşamaktadır. Kürtlerin kendine ait coğrafyası, kültürü, dili, ekonomisi vardır. Bundan ötürü Kürtler kendi kendini yönetebilmelidir. Bunun için federasyon diyoruz. Eşitlik diyoruz. Federasyon bölünmek değildir. Ayrı iki ayrı millet olarak, demokrasi temelinde kurulmuş bir federal sistem içerisinde eşit bir şekilde birlikte yaşayabiliriz” dedi.
“HDP ile 180 derece farklıyız”
Kürt sorunun federal bir çözüme ulaşması için uzun süreli bir mücadeleye ihtiyaç olduğunu dile getiren HAK-PAR Genel Başkanı Kaplan “Eğer doğru bir siyaset ve iyi bir çalışma yürütülürse (federasyon) fırsatı vardır. Kürtler ‘eğer sen Kürt milli mücadelesi için çalışırsan sana yüzlerce belediği onlarca vekil kazandırırım’ diyor. Eğer milli çizgisi başarı sağlarsa, inanın federasyon da kazanılır, eşitlik de gerçekleşir. Bunun için sadece, realist ve akıllıca bir politika izlemek gerekir” şeklinde değerlendirdi.
HDP ile diğer Kürt partilerinin seçim ittifakı kurması halinde partilerinin bu partide yer alıp almayacağına ilişkin ise Kaplan “Bizim ile HDP siyaseti 180 derece birbirinden farklı. Sorun ‘Türkiye Cumhuriyetinin demokratikleştirilmesi’, ‘demokratik ulus’, ‘ortak vatan meselesi’ değildir. Mesele ortada 25 milyon nüfusuyla bir millet var ve bu milletin kendi kendini yönetme meselesidir. Bu da eşitlik üzerine kurulacak bir federasyonla sağlanabilir. HDP ise bunu istemiyor. Bizim de tek derdimiz parlamentoya girmek değil” dedi.
“Kemal Burkay’ın HAK-PAR’ın iradesi ve kararları üzerinde etkisi olduğu yönünde eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise Kaplan şu yanıtı verdi:
“ Etki denilen şey nasıl olur. Mesela askeri darbeler bir etkidir. Hiçbir inisiyatifin geliştirilmesine, hiçbir yetkinin kullanılmasına izin vermez. Hükümet bir hata yaparsa askeri darbe yapar yönetime el koyar. Kemal Burkay partimizin üyesidir. Bir dönem partimizin başkanlık görevini yürütmüştür. Kürtler arasında kendi fikriyle bir ekoldür. Eğer kendisinden bir konuya ilişkin fikrini sorarsak o da bize fikrini söyler. Her parti üyesi gibi HAK-PAR ve Kürt politikasına ilişkin görüş belirtme, öneri sunma hakkı vardır. Bu partiyi etkilediği anlamına gelmez, sadece düşüncesini sunması anlamı taşır.”