Hanekin'de Kürtçe okullar kapanıyor

Hanekin’de 16 Ekim olayları ardından 24 Kürt okulu kapatıldı ve Arapça müfredata geçildi.

Hanekin'de Kürtçe okullar kapanıyor

Hanekin'de (Xaneqin) lise mezunlarının Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne bağlı üniversitelere alınmaması, yanı sıra kentteki okul binaları ve eğitim materyallerinin yetersizliği, Kürtçe eğitimin zayıflamasının nedenleri olarak değerlendiriliyor.

Rûdaw’a konuşan Lise 12’nci sınıf öğrencisi Azad Muhammed, “Öğretmenlerimin çoğu Arap ve ben programı Kürtçe olan bir okuldaydım. Mezun olursak Bakuba'ya veya Irak’ın güney bölgelerindeki ücretsiz olan özel üniversitelere gitmeye mecbur kalacağız” dedi.

Bu yılki eğitim ve öğretim yılında sadece 280 öğrenci Hanekin’de Kürtçe öğrenimi tercih etti, geri kalanlar ise Arapça derslerin ağırlıkta olduğu okullara gönderildi. Kürtçe ders veren okullarda öğretmen ve metaryal eksikliği nedeniyle ilk öğretim 1, 2 ve 3’üncü sınıflarda artık Kürtçe dersler kalmadı.

Hanekin’de Kürtçe eğitimin öncülerinden Ahmed Muhammed, "Artık Kürdistan Bölgesi hükümetine bağlı Kürtçe eğitim veren iki binamız var, diğerleri Irak hükümetine bağlı. Diyala Valiliği yavaş yavaş Kürtçe okulların yönetimini elimizden alıp Arapça eğitime dönüştürdü.  16 Ekim olayları sonrasında Kürtçe eğitim ve öğreniminde zayıflık yaşanıyor. Halk çocuklarını Arapça ders veren okullara kaydediyor. Bu yüzden ilk öğrenim okullarının 1, 2 ve 3’üncü sınıflar kalmadı” ifadelerini kullandı.

Hanekin'de üniversite olmaması, şehirde Kürt eğitiminin karşı karşıya olduğu bir başka sorun. Bu durum lise mezunlarını orta ve güney Irak'taki okul ve enstitülere yöneltiyor.

Kürdistan Bölgesi hükümeti Kürtçe eğitiminde yaşanan sorunları çözmek amacıyla Hanekin’e bir heyet gönderdi. Heyet Hanekin’de Kürtçe eğitiminde yaşanan eksilikleri rapor ederek Bakanlar Kuruluna sunacak.

Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgeler Komitesi Başkanı Burhan Fayiq "Kürdistan Bölgesi Başbakanı ve Başbakan Yardımcısı devletimizin iki temel karakteridir. Bu aşamada onların desteğine ihtiyacımız var. Bütün görüşmelerde şikayetler, eksiklikler pozitif ve negatif yönlerin hepsi  bir raporla Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kuruluna sunulacak. Biz de takipçisi olacağız” dedi.

Hanekin’de iki eğitim müdürlüğü bulunuyor. Kürtçe eğitim müfredatı Kürdistan Bölgesi hükümeti tarafından düzenleniyor. Arapça öğrenim ise Irak hükümetine bağlı.

Son üç ayda 2 bin Arap aile Hanekin'e yerleştirildi.