PDK-YNK krizini çözmek için Mesud Barzani devrede

Başkan Mesud Barzani, YNK Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul ve beraberindeki heyeti kabul etti.

PDK-YNK krizini çözmek için Mesud Barzani devrede

Başkan Mesud Barzani, YNK Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul ve beraberindeki heyeti kabul etti.

PDK ile YNK arasındaki kriz bir türlü aşılmayınca, YNK cephesinden Başkan Mesud Barzani'nin devreye girmesi için çağrılarda bulunulmuştu.

Yeni hükümet çalışmaları kapsamında PDK ve YNK politbürolarının bugün bir araya gelmesi bekleniyordu ancak bu toplantı YNK’nin önerisi üzerine gerçekleşmedi. Bunun yerine Kosret Resul Ali başklanlığındaki YNK’den üst düzey bir heyet politbüro toplantısından önce Başkan Barzani ile görüşmek istedi” dedi.

YNK heyetinin hükümete katılma konusunda kendi talep ve görüşlerini bizzat Başkan Barzani’ye ilettiği öğrenildi.

Başkan Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre Başkan Barzani bugün, Kürdistan Yurtseverler Birliği(YNK) Genel Sekreteri Yardımcısı Kosret Resul ile aralarında Politbüro üyeleri Erselan Bayiz ve İmad Ehmed’in yer aldığı YNK heyeti ile bir araya geldi.

Açıklamada, yapılan görüşmede Kürdistan Bölgesi’nde’deki siyasi süreç ve bu süreç önündeki engellerin ele alındığı bildirildi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki kurumsallaşmanın güçlendirilmesi, iki taraf arasındaki anlaşmanın devamı için ciddiyetle çalışılması gerektiğine vurgu yapılan görüşmede, bunun Kürdistan halkının çıkarlarının gözetilmesi, kardeşlik ruhu, bütün tarafların sorumluluğu ve Kürdistan vatandaşlarının istek ve talepleri doğrultusunda olması gerektiğine işaret edildi.

Editörün yorumu:

YNK, Araplarla birleşerek Berhem Salih gibi Kurdistani değerlerden yoksun bir politikacıyı Irak Başbakanlığına getirmekle yetinmiyor ve şimdi de Kurdistan Bölgesi'nin en önemli koltuğunu Mesud Barzani'nin koltuğuna istiyor.

Siyaset kulislerinde dolaşan söylentilere göre, Süleymaniye ve Halepçe'yi Kurdistan Bölgesi'nden ayırmayı B Planı olarak yedekte tutan ve bunu sürekli Demokles'in Kılıcı gibi Kurdistan Bölgesi'ne tehdit olarak kullanmaktan imtina etmeyen YNK Kosret Resul'un Mesud Barzani'nin yerine geçirilmesi yani Kurdistan Bölgesi Başkanı olması gerektiğini savunuyor.

Goran ile PDK anlaşmasından son derece büyük bir rahatsızlık duyan YNK'lilerin YNK'yi saf dışı bırakamazlar şeklinde tepkilerini dile getirdikleri öğrenildi. PDK'nin ve Başkan Mesud Barzani'nin Kosret Resul'un bu talebine nasıl bir tavır takınacakları merak konusu...