Haydar Abadi: Şimdi de gelecekte de referandumu reddediyoruz

Haydar Abadi: Şimdi de gelecekte de referandumu reddediyoruz

Irak Başbakanı Haydar Abadi, dün Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir grup gazeteci ve siyaset uzmanıyla gerçekleştirdiği toplantıda, Kürdistan Bölgesi ve idaresi dışındaki Kürdistani bölgelerde 25 Eylül'de yapılacak olan referandumla ilgili "Şimdi de gelecekte de referandumu reddediyoruz. Tek taraflı ve güç kullanarak sınırların değiştirilmesi, kan dökülmesinin kapısını açar” dedi.

Referandumun anayasaya aykırı ve ülkeyi zayıflattığını savunan Abadi, Irak'ın bütün mercilerinin referandumun anayasaya aykırı olduğuna karar verdiklerinin altını çizdi. 

Kerkük'te yaşanan gerginliklerle ilgili olarak Abadi, güvenlik güçlerinin bütün vatandaşları korumasını ve yasaların ihlaline izin verilmemesini istediklerini söyledi.

Abadi, referandumun ertelenmesi karşılığında uluslararası toplumun öncülüğünde Erbil ile Bağdat arasında görüşülecek alternatif tekliflerinin olmadığını belirterek, “Tek önerimiz, referandumun iptaliyle ilgili ciddi ve direkt diyalog. Bu da Irak'ın önerisidir başka kimsenin değil” diye konuştu.

Abadi, “Referandum düğümüyle ilgili önümüzdeki saatler içinde ferahlatıcı gelişmeler yaşanabilir” ifadesini kullandı, bu cümlesinin içeriğine dair daha fazla ayrıntı vermedi.

Erdoğan’la görüşme

Irak Başbakanı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine de değindi: 

“Erdoğan ile telefondaki görüşmemiz çok güçlü, anlamlı ve netti. Bu, diğer Türk yetkililerle görüşmemiz için de geçerli. Türkiye ile bu konuda çok güçlü bir iş birliğimiz var. Türkiye'nin referanduma karşı Irak'ın toprak bütünlüğünden yana tavrı çok net ve bunu açık şekilde görüyoruz, hissediyoruz. Bu da bizim açımızdan gayet memnuniyet verici” dedi.