Sefin Dizeyi: Ruslar, Kürdistan'ın şartlarını ve tarihini iyi biliyor; bu nedenle daha pragmatik

Sefin Dizeyi: Ruslar, Kürdistan'ın şartlarını ve tarihini iyi biliyor; bu nedenle daha pragmatik

Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, BBC Türkçe servisinden Hediye Levent'e bağımsızlık referandumu sonrası sürece ilişkin açıklamalar yaptı. Dizeyi'nin söyledikleri içinde özellikle, Rusya'nın referanduma yönelik tavrına yönelik yorumları dikkat çekiyor ve Rus-Kürt ilişkilerinin yeni bir döneme girdiğine işaret ediyor. Dizeyi'ye göre, Rusya, Suriye'de yaşananlar sonrası Ortadoğu'ya dönüş yapmak istedi ve diğer ülkelere göre daha pragmatik, gerçekçi ve dengeli davrandı. 

Sefin Dizeyi, Kendisine, Rus Rosneft şirketinin KBY ile yaptığı anlaşmanın sorulması üzerine, Moskova'nın Suriye'de yaşananlar sonrası Ortadoğu'ya dönüş yapmak istediğini ve bölgenin Suriye'den ibaret olmadığını söyledi.

"Kürdistan'ın Sovyetler ile geleneksel ilişkileri vardı hatta Sovyetlerden önce çar döneminde de" diyen Dizeyi, Moskova'yla yaptıkları anlaşmayı politize etmek istemediklerinin altını çizdi:

"Rusya'da büyük bir Kürt kitlesi var. Rusya son zamanlarda buradaki enerji kaynakları ile çok ilgilendi. Haziran ayında St. Petersburg'da yapılan enerji forumuna başbakanımız katıldı. Rosneft ile enerji sektöründe yatırım için anlaşma yaptılar. Doğalgazın boru hattı ile Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihracına dair bir anlaşma. Bu anlaşmayı politize etmek istemiyoruz, tamamen ticari."

Rusya'nın referandum sürecinde diğer ülkelere göre daha sessiz kaldığını da kabul eden Dizayi, bu durumu ise şöyle açıkladı:

"Çünkü Ruslar buradaki şartları ve Kürtlerin tarihini diğerlerine göre daha iyi biliyorlar ve daha pragmatik davrandılar. Evet, Rusya Dışişleri Bakanlığı Irak'ın bütünlüğü açıklamasında bulundu ama aynı zamanda Kürdistan'ın isteklerine saygı duyduklarını da açıkladılar. Yani çok dengeli ve gerçekçiydiler."