HDP'den Erbil'e çağrı: İddiaları araştırın!

HDP Parti Meclisi, Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde sürdürülen askeri operasyonlarda PKK’lilere karşı kimyasal silah kullanıldığı iddialarının Erbil Yönetimi tarafından araştırılması çağrısında bulundu.

HDP'den Erbil'e çağrı: İddiaları araştırın!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi, 11-12 Kasım 2021'de Ankara'da yapılan toplantının sonuç bildirgesini açıkladı.

Bildirgede, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde PKK’ye yönelik operasyonlara değinilerek, “Ayrıca Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarına yönelik askeri operasyonlarda savaş suçu olarak görülen kimyasal silah kullanımı iddialarının Bölge Yönetimi tarafından ciddi bir şekilde araştırılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz” denildi.

Türkiye’nin Rojava’da insansız hava araçları ile düzenlediği bombardımanlara da değinilen bildirgede, “Neredeyse her hafta Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarına yönelik suikastlardan pek çok insan etkilenmekte, bu saldırılarla Kürt coğrafyası insansızlaştırılmak istenmektedir” ifadelerine yer verildi.

Belarus-Polonya sınırında çoğu Kürt binlerce göçmenin durumuna da değinilen bildirgede şunlar kaydedildi:

“Savaş politikaları neticesinde topraklarını terk ederek mülteci durumuna düşen ve en son Polonya-Belarus sınırındaki dramı yaşayan insanların çektiği zorluk ve acı, çatışmaların halklara maliyetini bir kez daha ortaya koymuştur. Ortadoğu’da sürdürülen savaş, talan ve baskı politikasının yarattığı bu zorunlu göç ve yerinden edilme ne Kürt halkının ne de bölge ve Dünya halklarının kaderidir. Halklarımızın yazgısının kendi iradeleri dışında savaş politikalarıyla ve göçle/mültecilikle ortaklaştırılma çabasının sürdürülemeyeceği açıktır.”

TSK’nin, 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde, PKK’ye yönelik hava desteği ile başlattığı “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” operasyonu devam ediyor.

PKK, özellikle Avaşin bölgesinde TSK’nın kendilerine karşı zehirli kimyasal gazlar kullanıldığını iddia ediyor.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan ve HPG Merkezi Karargah komutanlarından Amed Malazgirt de PKK’nin yayın organı ANF’ye yaptıkları açıklamalarda, bu iddialara değinerek, bu bölgelerde PKK’lilerin kullandığı mağaralara girmek için kimyasal silah kullanıldığını savundu.

Yine KCK Dış İlişkiler Komitesi Sözcüsü Zagros Hiwa, İngiliz Morning Star Gazetesi’ne verdiği demeçte, askerlerin Amedi, Mam Reş ve Avaşin’de kimyasal silaha başvurduğunu ileri sürmüştü./Rudaw