HDP'li Zümrüt’ten YSK’nın mazbata verdiği AKP’liye: YSK kayyımısınız!

HDP'li Zümrüt’ten YSK’nın mazbata verdiği AKP’liye: YSK kayyımısınız!

Mazbatanın HDP'den alınıp AKP'li adaya verildiği Bağlar Belediyesinin ilk meclis toplantısı protestolarla başladı. HDP’li Meclis Üyeleri, AKP’li adaya, 'Seni başkan olarak tanımıyoruz' dedi.

Yüksek Seçim Kurulu, (YSK) 31 Mart’ta Diyarbakır Bağlar'da yüzde 70,34 oyla seçilen HDP’li aday Zeyyat Ceylan’ın mazbatasını KHK’li olduğu gerekçesiyle   yüzde 25.46 oy alan AKP’li Hüseyin Beyoğlu’na vermişti.

POLİS HDP’Lİ MECLİS ÜYELERİNİN ÜSTÜNÜ ARAMAK İSTEDİ

Mazbatalarını geçtiğimiz hafta alan HDP’li Belediye Meclis Üyeleri ise ilk meclis toplantısını yapmak üzere Bağlar Belediyesine gitti. HDP’li meclis üyelerini kapıda karşılayan polis, meclis üyelerinin üst aramasını yapmak istedi. Meclis üyeleri bu duruma sert tepki gösterdi. Üst aramasına müsaade etmeyeceklerini ifade eden meclis üyeleri, çantalarını arama noktasına bıraktı. Polisin tutumunu protesto edere meclis toplantısına geçti.

ZÜMRÜT: EŞ BAŞKAN BENİM, BU MECLİSİN AÇILIŞ KONUŞMASINI BEN YAPACAĞIM

Bağlar Belediyesinde HDP’nin 30, AKP’nin ise 7 Meclis üyesi bulunuyor. HDP’nin Bağlar Belediye Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt’tü. Eş Başkanlık sistemi resmiyette olmadığı için, Zeyyat Ceylan başkan, Zübeyde Zümrüt’te Eşbaşkan kontenjanından Belediye Meclis Üyesi olarak seçime girmişti. Zümrüt, Belediye Meclis üyesi olarak mazbatasını almıştı.

İlk toplantıya katılan Zübeyde Zümrüt, “Bu meclisin meşru başkanı benim. Oraya atanan değildir. Onun için açılış konuşmasını ben yapacağım” diyerek konuşmasını oturduğu yerden ayağa kakarak yaptı:

“Bizim başkanımız değilsiniz o yüzden size Belediye Başkanı demeyeceğiz, çünkü b. Yüzde 70’in üzerinde Bağlar halkı iradesini iki eş başkana ve meclis grubuna temsil etti. Mevcut 30 meclis üyesi bizimdir, 7 meclis üyesi AKP’nindir. Bizim seçilmiş hiçbir arkadaşımızla sorunumuz yoktur. Nasıl bizim meclis üyelerimiz seçilmiş ve halkın iradesi ile gelmişse, AKP adına giren 7 meclis üyesi de halkın iradesi ile seçilmiş ve bu siyasal bir tercihtir. Biz siyasal tercihe saygı duyan insanlarız. Biz burada halka hizmet edeceğiz. Halkın hiçbir hizmetini engellemeyeceğiz.

'YSK KAYYIMISINIZ'

YSK siyasal iktidarın aldığı karara uydu ve taraf oldu. Yüzde 20-25 oy alan ikinci partinin adayı belediye başkanlığı yapması meşru değildir. Biz başkan olarak da tanımayacağız. Başkan da demeyeceğiz. Benim naçizane önerim, tarihin sayfasına kara leke olarak geçmemesi için istifa edip, iradeyi bu meclise teslim etmesidir. Yarın öbür gün başını öne eğmeden bu halkın içerisinde dolaşabilmesi için istifa etmelidir. Elbette ki bu YSK’nın kayyımıdır. Kayyım atandığı zaman kayyımlar kendi memleketlerine geri döndüler. Ama biz bu memleketin çocuklarıyız. Siz de bu memleketin çocuğuysanız burada yaşayacaksanız, bu halkın iradesini gasp etmeye göz kapatmayın, biz de kapatmayacağız.

'SİZE BAŞKAN DEMEYECEĞİZ, HÜSEYİN BEY DİYECEĞİZ'

Belediye meclisine ne kadar girsek de Belediye eş başkanlık sistemini burada uygulayacağız. Bugün Diyarbakır halkı sadece Bağlar halkı değil, Bağlar Belediyesinin eş başkanları Zübeyde Zümrüt ve Zeyyat Ceylan’ı tanıyor. Ve arkasında 5 yıl duracaktır. Ne meclis irade olarak belediye başkanı olarak sizi kabul edecektir, ne biz kabul edeceğiz. Biz size Hüseyin Bey olarak hitap edeceğiz. Elbet bir gün hukuk, adalet tecelli edecek. Adalet yerini bulacaktır.

'CEKETİNİZİ ALIP BABANIZIN EVİNE GİDİN'

Ben bir imamın çocuğuyum. Hüseyin Bey de imam kültürü geleneğinden gelen bir insandır. Dinde asla halkın iradesini gasp etme yoktur. Dinde caiz değildir, günahtır. Yarın öbür gün Allah’ın karşısına çıkıp bunun hesabını veremezsiniz. İlahi adalet yargılayacaktır. Toplumsal adalet bile yargılayacaktır. Yıllarca siz imamlık yaptınız. Benim babam bize şunu öğretti. Dedi ki; Asla bir insanın, bir çocuğun, doğadaki canlının bile hak hukukuna tamah etmeyeceksiniz. Çünkü adalet duygusu budur. Ama adalet duygusu bugün zedelenmişse, siz bunu zedelemeyin. İstifa edin, ceketinizi alıp babanızın evine geri dönün.

'SİZ GASPÇISINIZ'

Yarın tarih iki yönlü sizi yazar. Biri kara tarih, diğeri de yeni bir sayfa olarak yazılır. Benim size naçizane önerim, yeni açılacak temiz sayfa sizin elinizdedir. Yazabilirsiniz. Siz gaspçısınız. Burayı gasp etmişsiniz. Halkın iradesi ile gelmemişsiniz. Bu gaspı hazzetmiyorum. Hazmetmeyeceğiz. Bir Kürt kadını olarak, bunun siyasal mücadelesini vereceğim.”

HDP’Lİ MECLİS ÜYELERİ ÇIKINCI ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI

Zümrüt’ün konuşması belediye meclis üyeleri tarafından alkışlandı. Salondan ‘Jın jiyan, Azadi’ sloganları atıldı. Salonda çok sayıda poliste vardı. Bunun üzerine Zübeyde Zümrüt, kolluk kuvvetleri dışarı çıkmazsa toplantı yapmayacaklarını söyledi. Polisin meclis toplantısını terk etmemesi üzerine HDP’li Meclis üyeleri salondan çıktı. Bunun üzerine çoğunluk sağlanmadığı için toplantıya ara verildi.