PDK'den Suriye'de 'Güvenli Bölge' açıklaması

PDK Dışilişkiler Sorumlusu Hemin Hewrami, Kürdistan Yönetimi'nin, Suriye'de 'güvenli bölge' oluşturulmasına yönelik politikasının net olduğunu söyledi.

PDK'den Suriye'de 'Güvenli Bölge' açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump, "Suriye'de kesinlikle güvenli bölgeler oluşturacağım" açıklamaları gündeme oturdu.

Konu hakkında Kurdistan24 televizyonuna konuşan PDK Dışilişkiler Sorumlusu Hemin Hewrami, Kürdistan Yönetimi'nin, Suriye'de 'güvenli bölge' oluşturulmasına yönelik politikasının net olduğunu söyledi.

'Güvenli bölge'nin Batı Kürdistanı'na kazandırıp kazandırmayacağı konusunun Kürtlerin elinde olduğunu ifade eden Hemin Hewrami, Tevdem ve Enks'nin bu konuda ortak tavrının önemli olduğunun altını çizdi.

Hemin Herwrami, "Güvenli bölge Batı Kürdistanı'n çıkarına olursa elbette destekleriz. Ancak Batı Kürdistan'ın zararına ise ve Kürt düşmanı güçlere teslim edilirse, biz buna karşı çıkarız'' diye konuştu.

Daha önce Rusya, ABD başkanı Trump'ın güvenli bölge teklifinin, Suriye'ye komşu ülkeler başta olmak üzere Avrupa'daki sığınmacı durumunu hafifletmeye yönelik bir adım gibi göründüğünü belirterek, "Eğer Suriye'de evlerini kaybeden insanların bir süreliğine güvende olabileceği ve yardım alabileceği bölgeler amaçlanıyorsa, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve diğer uluslararası kurumların koordinasyonuyla bu tarz bölgeler oluşturulması düşünülebilir." dedi.

Trump'ın kullandığı "Suriye'de kesinlikle güvenli bölgeler oluşturacağım" ifadesi, Ankara'da yapılan risk değerlendirmesinde Kürt kuşağının kurulmasına yol açabileceği endişesini oluşturdu.

Suriye'den yapılan açıklamada ise "Şam'la görüşülmeden yapılacak her türlü girişim Suriye'nin toprak bütünlüğünün ihlalidir" denildi.