Heseke’de son durum: Koalisyon'dan DSG'ye destek... Çatışmalar devam ediyor!

IŞİD mensuplarının Haseke’deki Geweran Hapishanesi’nde, mahkumları kaçırmak için başlattığı saldırıların ardından bölgede yoğun çatışmalar sürüyor. DSG, çatışmalara ilişkin yeni bilgileri kamuoyuna paylaştı.

Heseke’de son durum: Koalisyon'dan DSG'ye destek... Çatışmalar devam ediyor!

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolü altındaki Haseke ilinde geçtiğimiz cuma günü tutuklu örgüt üyelerini hapishaneden kaçırmak için dışarıdan başlatılan saldırıların ardından IŞİD mensupları ile DSG savaşçıları arasında başayan çatışmalar 4 gündür devam ederken, ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon güçlerine ait savaş uçağı, IŞİD’in ele geçirdiği Geweran siloları ve Fırat Üniversitesine bağlı İktisat Fakültesi ile Teknik Enstitüsü binalarına hava saldırısı düzenledi.

Öte yandan, dün, sağlık personeli ve askerlerin bulunduğu ABD güçlerine bağlı 3 kargo uçağı Haseke'nin kuzeydoğusunda Rimelan askeri havaalanına iniş yaptı.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, çatışmalar hapishanenin yer aldığı Geweran Mahallesi'nde yoğunlaşıyor.

Bölgeye çok sayıda birlik sevk eden DSG ve İç Güvenlik Güçleri ise bölgede çembere alınan IŞİD’lilere hoparlörden “teslim ol” çağrısı yapıyor.

Hapishane IŞİD’lilerin elinde

DSG Komando Birlikleri Sözcüsü İntikam Haseke, “IŞİD çeteleri şimdi sadece hapishane içinde. Teknik Enstitüsü, silo ve diğer yerlerin tümünü kontrol etmeyi başardık. Hapishaneyi çembere aldık. Ellerinde silah var ancak cephaneleri çok az. Bu şekilde daha fazla direnme imkanları yok” dedi.

Gözlemciler ve uzmanlara göre IŞİD, Haseke’de 4 yıldır tutuklu bulunan yaklaşık 5 bin tutuklunun kaldığı cezaevinde örgüt üyeleri ve liderlerini kurtarmak için bu saldırıyı başlattı.

IŞİD’e yakın haber kaynakları, Gweran Hapishanesi’nden çekildiği iddia edilen görüntüleri servis etti. Görüntülerde IŞİD’lilerin “DSG’li” dediği bazı kişileri yakaladığı ve kafalarına silah dayadığı görülüyor.

Ancak DSG, yayınlanan görüntülerde yer alan kişilerin hapishanenin mutfak çalışanları olduğunu ve olayların başlamasının ardından söz konusu kişilerle irtibatın koptuğunu açıkladı.

En az 130 IŞİD’li öldürüldü

Yerel kaynaklar, çatışmaların başından bu yana en az 130 IŞİD’linin öldürüldüğünü, 20 DSG’li ve asayiş üyesi ile sivilin de hayatını kaybettiğini belirtiyor. Çatışmalar nedeniyle bölgede binlerce sivil de evini terk etmek durumunda kaldı.

DSG Basın İrtibat Merkezi, bugünkü açıklamasında ise ablukaya alınan hapishanede çemberin daraltıldığını ve burada yaşanan çatışmalarda 13 IŞİD’linin öldürüldüğünü, 2 örgüt üyesinin de sağ yakalandığını duyurdu.

SOHR: Çatışmalarda 77 IŞİD’li öldürüldü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Geviran Cezaevi’nde yaşanan çatışmalarda şimdiye kadar 77 IŞİD’nin öldürüldüğünü bildirirken, 39 HSD’li ve 7 sivilin de çatışmalar da yaşamını yitirdiğini açıkladı.

DSG kaynakları, cezaevi çevresinde kontrolün sağlandığını ve IŞİD’lilerin sadece cezaevinin içerisinde olduğunu belirtiyor.

Öte yandan IŞİD’in resmi haber sitesi ise, çatışmalarda şu ana kadar 200’den fazla DSG’linin hayatını kaybettiğini, 800 mahkumun hapishaneden kaçtığını ileri sürdü.

DSG’nin operasyonu sürüyor

DSG’nin başlattığı operasyona katılan DSG’lilerden Merwan Kamışlo da, “Tahminen dışarıdan saldırıya katılanların sayısı 80 ila 130 arasında. Güçlerimiz Zuhur Mahallesi’nde dağlmış ve oraları kontrol etmiş durumda” dedi.

ABD güçleri de Haseke'nin güneyinde yer alan Şeddadi'deki üssünden operasyona destek amaçlı bölgeye 7 tank ve onlarca asker gönderdi.

İlerleyen saatlerde DSG güçlerinin hapishaneye girmesi bekleniyor.