Rojava Bölgesi Yazarlar Birliği'nden seçmeli Kürtçe ders kampanyasına destek

Rojava Kürdistanı Yazarlar Birliği, Kuzey Kürdistan ve Türkiye’deki okullarda öğrencilerin Kürtçe dersini seçmesine yönelik başlatılan kampanyayı desteklediğini açıkladı.

Rojava Bölgesi Yazarlar Birliği'nden seçmeli Kürtçe ders kampanyasına destek

Suriye Kürdistanı Yazarlar Birliği(Yekîtiya Nivîskarên Kurdistana Sûriyê) Kuzey Kürdistan ve Türkiye’deki okullarda Kürtçe seçmeli derse yönelik başlatılan kampanyayı destekledi. 

Açıklamada Türkiye Eğitim Bakanlığı 3-21 Ocak 2022 tarihleri arasında orta öğrenimdeki öğrencilerin Kürtçe’nin Zazaki ve Kurmancî lehçelerini seçilmesi g yönelik yaptığı açıklama sonrası Kuzey Kürdistan’daki Kürt akademisyen, Kürtçe öğretmen, parti ve sivil toplum kurumlarının başlattığı kampanya başlatılmasını Suriye Kürdistanı Yazarlar Birliği olarak Kürtçe dilinin, kimliğinin ve kültürünün tüm Kürdistan’da ve diasporada destekledikleri ifade edildi.

Türkiye devletinin uzun yıllardır Kürt halkına yönelik asimilasyon, demografinin değiştirilmesi, sürgün, katliam, inkar, Kürtçe’nin yasaklanması vb. politikalar yürüttüğü belirtilen açıklamada, Rojava Kürdistanı’nda da Türkiye devletinin işgal ettiği Efrin, Bab, Cereblus, Girêspî, Serê Kaniyê’de insanlık dılı uygulamalar yaptığı ifade edildi.

Suriye Kürdistanı Yazarlar Birliği açıklamasında seçmeli Kürtçe dersinin öğrenciler tarafından tercih edilmesini teşvik etmek amacıyla başlatılan kampanyayı desteklediklerini, bu kampanyanın Kuzey Kürdistan’da ulusal duyguların gelişmesine, birliğe, Kürtlerin meşru haklarını talep etmesine vesile olmasının umut edildiği kaydedildi.