İlham Ahmed: Özerk Yönetim’in tanınması için uluslararası güçlerle diyalog kuruyoruz

Rojava Özerk Yönetimi'nin statüsünün tanınması için uluslararası güçlerle diyalog içinde olduklarını belirten MSD Yürütme Meclisi Başkanı İlham Ahmed, Beşar Esad’ın ademi merkeziyetçilik açıklamalarını da olumlu karşıladıklarını belirtti.

İlham Ahmed: Özerk Yönetim’in tanınması için uluslararası güçlerle diyalog kuruyoruz

MSD’nin Kamışlo’da düzenlediği çalıştayda konuşan MSD Yürütme Meclisi Başkanı İlham Ahmed, Suriye’nin siyasi durumuna ilişkin, “Uluslararası taraflar  Suriye krizini şuan durdurmuşlar” dedi.

Dera’nın durumuna dikkat çeken İlham Ahmed, “Bugün Dera’da iktidar ve opozisyon arasında savaş var. Rusya ve İran gibi bölgesel ve uluslararası taraflar arasında da savaş var. Suriye genelinde ekonomi çok kötü. Ancak Şam hükümetinin kontrolü altındaki bölgeler bu durumdan en çok etkilenen bölgelerdir” şeklinde konuştu.

Sınır kapılarının Şam hükümeti tarafından kapatılmasının bölgeye etkilerine değinen İlham Ahmed, “Abluka Kuzey ve Doğu Suriye’yi de etkiledi. Şuan mevcut durumu, iç ve dış ablukayı ve rejim bölgelerinde sınır kapılarının kapatılmasını tartışıyoruz. Bölgesel üretim mekanizmaları da mevcuttur” ifadelerini kullandı.

"Haseke'ye Suyun Ulaşması Temel Projedir" 

İlham Ahmed, “Hem ekonomik hem de toplumu doğrudan ilgilendiren siyasi dosya çalıştayları ile bağlantılar var. Bazı ekonomik projeler üzerine de çalışmalar yürütülmekte. Bu projelerden en önemlisi Haseke’ye suyun ulaştırılması, eğitim ve kültürel projelerin desteklenmesi” dedi.

İlham Ahmed, Özerk Yönetim modelinin tanınması ve bu modelin Suriye genelinde uygulanması için uluslararası güçlerle diyalog halinde olduklarını belirtti.

Beşar Esad’ın merkezi olmayan hükümet yönündeki açıklamalarını olumlu değerlendiren İlham Ahmed, “MSD olarak Suriye’nin 2011 yılı öncesine dönmemesinde ısrarcıyız. Merkezi olmayan proje Özerk Yönetim projesinin temelidir” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Suriye’ye yönelik operasyonları ve milyonlarca insanın halen topraklarından ayrı yaşadığına dikkat çeken İlham Ahmed, “Suriye’de çözüm zor. Bütün Suriye’nin çözüme kavuşması için uluslararası onayın olması gerekir. Suriye diyalogunun gelişmesi için birçok ülkeye siyasi çalışmaları destekleme çağrısı yaptık” vurgusunu yaptı.

Uluslararası terör örgütleri listesine giren ve Türkiye'nin desteklediği Ehrar Şerqiye çetelerine değinen İlham Ahmed, “Bu karar diğer çete gruplarının terör listesine girmesi yolunu açıyor” dedi.

İlham Ahmed konuşmasının sonunda Suriye’nin işgal altındaki bölgelerinin özgürleştirilmesi, göçmenlerin topraklarına dönmesinin garanti altına alınması ve Şam hükümetinin ciddi girişimlerde bulunması gerektiğinin altını çizdi.

MSD çalıştayı ikinci bölüm tartışmalarıyla devam ediyor.