Uluslararası Koalisyon, Rojava’daki Varlığını Artırıyor

Türkiye'nin hayati altyapısını hedeflediği Rojava’ya yönelik hareketliliğin ardından ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon, bölgedeki varlığını ve faaliyetlerini artırdı

Uluslararası Koalisyon, Rojava’daki Varlığını Artırıyor

Türkiye'nin hayati altyapısını  hedeflediği Rojava’ya yönelik hareketliliğin ardından ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon, bölgedeki varlığını ve faaliyetlerini artırdı. Ayrıca DSG’yi IŞİD’e karşı bir güvenlik operasyonunda da destekledi.

Uluslararası Koalisyon, Haseke kırsalındaki üslerine askeri desteği artırdı ve IŞİD'e karşı Demokratik Suriye Güçleri (SDG) ile ortak operasyon yaptı.

Daha önce Koalisyon, güçlerinin bölgeyi terk etmesinden üç yıl sonra Rakka kentine geri dönmüş ve Ekim 2022'de ABD'nin Rojava Kıdemli Temsilcisi Nicolas Granger tarafından bölgeye bir ziyaret gerçekleştirilmişti.

Doğrulanmamış raporlar, Koalisyon'un Rakka şehrinde bir askeri üs kurmayı planladığını söylüyor.

Koalisyon, geçtiğimiz iki ay içinde  bölgede uçaksavar silahları ve AC-130J Ghostrider'ların kullanıldığı askeri tatbikatlar gerçekleştirdi.

25 Kasım'da Uluslararası Koalisyon, güney Haseke'deki al-Shaddadi kasabasındaki askeri üssüne askeri ve lojistik ekipman yüklü 20 tır ve dizel tankerler de dahil olmak üzere  bir dizi takviye gönderdi.

11 Aralık'ta ABD Merkez Komutanlığı(CENTCOM), bir helikopterin Suriye'nin doğusunda başarılı bir baskın düzenlediğini ve iki IŞİD yetkilisinin öldürüldüğünü söyledi.

Merkez Komutanlığı (CENTCOM) , 17 Aralık'ta, 8 Aralık'tan bu yana DSG Güçleri ile altı ortak operasyon gerçekleştirdiğini söyledi.

CENTCOM, operasyonların IŞİD militanlarını tutan gözaltı merkezlerine ve Hol Kampına yönelik saldırıları planlamaya karışan beş IŞİD ajanının yakalanmasıyla sonuçlandığını söyledi.

DSG Başkomutanı Mazlum Abdi , 20 Aralık'ta ABD Birleşik Müşterek Görev Gücü-Doğal Çözüm Operasyonu (CJTF-OIR) Komutanı Matthew W. McFarlane ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Başkanı Bafel Talabani'yi Haseke şehrinde kabul etti.

Aynı gün Merkez Komutanlığı bir basın açıklamasında , Suriye'nin doğusunda üç hava saldırısı düzenlediklerini ve bunun sonucunda el-Zübeydi adlı üst düzey bir lider de dahil olmak üzere altı IŞİD militanının yakalandığını söyledi.

Uluslararası Koalisyon ve DSG’nin ortak faaliyetleri Haseke, Qamışlo, Rakka ve Deyrezzor'da uyuyan IŞİD hücreleri ve militanlarına yönelik El Cezire Yıldırım Harekatı ile Suriye-Irak arasındaki çöl bölgesinde devam etti.

26 Aralık'ta başlayan ve 10 gün süren operasyonda 154 IŞİD militanı gözaltına alınırken, çok miktarda silah ve mühimmat ele geçirildi. Uluslararası Koalisyon, DSG'nin gösterdiği çabaları takdirle karşıladı.

Gözlemciler, bu durumun IŞİD'i Yenmek İçin oluşturulan Uluslararası Koalisyon’ un bu tür hamlelerinin, Türkiye'nin tehditleri arasında DSG'ye yönelik bir jest anlamına geldiğini söylüyor. 

Bir takım gözlemci ise , bu hareketlerin Türkiye'nin bölgeye yönelik tehditlerine uluslararası düzeyde karşı çıkması nedeniyle uzlaşmazlığına zımni bir mesaj olduğuna inanıyor. Ayrıca bölgedeki IŞİD operasyonlarındaki artış  Aralık 2022'nin sonunda Moskova'da Şam ile Ankara arasındaki yakınlaşma tekliflerinin ortasında geldi.

4 Ocak'ta ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye ile “ilişkileri normalleştirmenin zamanı değil” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price düzenlediği basın toplantısında, "Ülkelerin ilişkilerini iyileştirmesini veya acımasız diktatör Beşar Esad'ın itibarını geri kazanmasına destek vermesini desteklemiyoruz" dedi.