Hollanda Başbakanı Rutte: Irak ve Erbil ile çok dostane ilişkilerimiz var

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ülkesinin Irak ve Kürdistan Bölgesi’yle "çok dostane" ilişkileri olduğunu belirtti ve Irak’ın iç meselelerine karışmak istemediklerinin altını çizerek "Irak'ın istikrarlı kalmasına" yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.

Hollanda Başbakanı Rutte: Irak ve Erbil ile çok dostane ilişkilerimiz var

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 78'inci oturumuna katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Hollanda Başbakanı Mark Rutte oturum arasında Rûdaw'ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda'ya konuştu.

Başbakan Mark Rutte, "Bizim Irak ve Kuzey Bölgesi yani Erbil ile çok dostane ilişkilerimiz var. Her nerede olursa olsun her şekilde ülkenin istikrarlı kalmasından emin olmak için kendilerine yardımcı olmak istiyoruz” dedi.

Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkileri hakkında sorulan soruya Mark Rutte, “Irak’ın iç işlerine karışmayacak kadar bilinçli olmalıyız. Kuşkusuz yardım etmemiz gerektiği yerde herhangi bir kesimi kızdırmadan gereken adımları atmaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta Mark Rutte BM Genel Kurulu’nun 78'inc toplantıları kapsamında Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya geldi.

Rûdaw’a konuşan Rutte, görüşmeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, ülkesinin Irak ile “dostane ilişkileri olduğunu” söyledi.

Irak Başbakanlık sitesinde yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“İki dost ülke arasındaki işbirliği konuşuldu. İkili ilişkilerin güçlendirilmesinin yanı sıra Irak ve Hollanda halkının yararına ekonomik ortaklıkları teşvik etme kararlılıkları vurgulandı.”

IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri arasında yer alan NATO ülkesi Hollanda, Kürdistan Bölgesi’nde Peşmerge Güçleri’ne Irak’ta ise güvenlik güçlerine askeri eğitim veriyor.