HPG’den Mardin’de 5 Kürt vatandaşın öldürülmesine ilişkin açıklama

HPG, Mardin’de 5 Kürdistan Bölgesi vatandaşının öldürüldüğü saldırıyı “son derece karanlık” bir olay şeklinde nitelendirerek, “planlı bir kontra saldırısı” olabileceğini ileri sürdü.

HPG’den Mardin’de 5 Kürt vatandaşın öldürülmesine ilişkin açıklama

PKK’nin askeri kanadı HPG Mardin’de Kürdistan Bölgesi vatandaşı 5 kişinin silahlı saldırıda katledilmesine ilişkin açıklama yaptı.

Katledilen kişilerin Rêkani aşiretine mensup oldukları, bulundukları köy ve bölgelerin birçok kez TSK tarafından bombalandığına vurgu yapılan açıklamada, bu bombardımanlar sonucu sivillerin hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Türk devletinin bu olayı sıradan adli bir vakaymış gibi göstermeye çalışıp, savcılık eliyle gizlilik kararı getirmesi dikkat çekicidir. Bu yüzden gerçekleştirilen vahşi katliamın Kürtleri sindirme planı çerçevesinde yapılan planlı bir kontra saldırısı olabileceği ihtimalini güçlendirmektedir.”

Olayın takipçisi olacaklarını belirtilen HPG, açıklamada ailelere başsağlığı diledi.

Ne olmuştu?

18 Ocak’ı 19’a bağlayan gece, saat 01.00 sıralarında Duhok’tan Diyarbakır’a giden araç Mardin’in Artuklu-Nusaybin karayolunun Yeniköy mevkiinde durdurularak içindeki 5 kişiye kurşun yağdırıldı.

Saldırıda Abdullah Salih Mustafa (69), eşi Çimen Şahin Halid (75) ve kızları Hindirin Abdullah Salih (39) olay yerinde hayatını kaybederken tedavi için Diyarbakır’a götürülen Wahide Haydar Casım (63) ve oğlu Ahmed Celaleddin İbrahim (45) ise kaldırıldıkları hastanelerde hayatını kaybetti.

Saldırıyla bağlantılı gözaltına alınan 6 kişiden 2’si serbest bırakıldı. Diğer 4 kişinin soruşturması ise devam ediyor.

Kürdistan Bölgesi yönetimi ve liderler yaptıkları açıklamada olayın bir an önce aydınlatılması için Türk makamlarına çağrıda bulundu.

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu İçişleri Bakanlığına çağrılarak Ankara'ya iletmesi için protesto notası verildi ve olayın bir an önce soruşturularak aydınlatılması talep edildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf, Türkiye hükümetini saldırının nedenlerini ve ayrıntılarının ortaya çıkarılması için Iraklı yetkililerle işbirliği içinde "acilen" bir soruşturma başlatmaya çağırdı.