HRW’den Cinderes saldırısı sonrası çarpıcı rapor: 'Türkiye'ye, suç ortağı olma riskini göze aldı'
Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'na (SMO) bağlı Ceyş El Şarkiye adlı silahlı grubun üyeleri, 20 Mart’ta Efrin’in Cindires ilçesinde, evlerinin damında küçük bir Newroz ateşi yakmak isteyen Kürt aileye ateş açtı. Saldırı sonucunda aynı aileden 4 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı.
SMO askeri polisi, 3 saldırganın tutuklandığını duyururken, El Şarkiye saldırganların kendileriyle herhangi bir bağlantısı olmadığını öne sürdü.
Saldırıyı değerlendiren İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu Direktör Yardımcısı Adam Coogle, "Bu cinayetler, Türk kuvvetleri ve güçlendirdikleri yerel Suriyeli gruplar tarafından beş yılı aşkın süredir gözardı edilen insan hakları ihlallerinin ardından geldi. Türkiye, bu savaşçıların kontrolleri altındaki bölgelerde yaşayan insanları taciz etmesine izin verdi ve ihlallerde suç ortağı olma riskini aldı” dedi.
HRW olaya yakından tanık olanlarla görüştü
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Efrin yakınlarındaki Cindires’te öldürülenlerden birinin kardeşi, saldırının iki tanığı, fertleri öldürülen ailenin bir komşusu ve yerel bir insani yardım çalışanı ile görüştü.
HRW ayrıca yaşamını yitiren aile fertlerinin cansız bedenlerinin fotoğraflarını ve silahlı saldırının ardından çekilen videoları inceledi.
Saldırının detayları
Saldırı ile ilgili HRW tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Suriye'nin kuzeyinde kontrolü altındaki bölgelerde faaliyet gösteren yerel grupların destekçisi olarak Türkiye, bu cinayetleri soruşturmak ve sorumluların hesap vermesini sağlamakla yükümlüdür. Türkiye ayrıca tekrarlayan veya sistematik hale gelen insan hakları ihlallerine karışan SMO gruplarına verilen tüm desteği kesmelidir.”
HRW’ye konuşan görgü tanıkları, 20 Mart akşamı 19.00 sularında, depremden zarar gören Cindiresli Kürt ailelerin Newroz'u kutlarken, Ceyş El Şarkiye fraksiyonunun bir üyesi ile öldürülen Farhaddin Osman arasında sözlü tartışma çıktığını söyledi. Tanıklar, El Şarkiye mensubunun Osman'a Newroz kutlamaları kapsamında evinin damında yaklığı ateş söndürmesini emrettiğini vurguladı.
Anlatımlara göre El Şarkiye mensubu ardından, 15-20 metre ötedeki evde bulunan grubun mahalle üssüne gitti ve silahlı iki adamla geri döndü. Tanıklara göre, saldırganlar, kargaşanın ne hakkında olduğunu görmek için dışarı çıkan Farhaddin Osman ve diğer aile üyelerine ayrım gözetmeden ateş ederek, onu, yeğenini ve bir erkek kardeşini öldürdü, iki erkek kardeşini ağır, ikisini ise hafif yaraladı. Tanıklar yaralı kardeşlerden biri olan Muhammed'in de o gece öldüğünü kaydetti.
Cansız bedenleri Atme köyüne nakletti, Colani devreye girdi
HRW’nin akardığına göre o gecenin ilerleyen saatlerinde yerel halk cansız bedenleri Atme köyüne nakletti ve burada İdlib bölgesinin büyük kısmını ve Batı Halep'in geniş bir bölümünü kontrol eden silahlı örgüt Heyet Tahrir Şam’dan suçluların cezalandırılmasını talep etti.
21 Mart'ta cenazelerin defni için toplanan ve cinayetleri protesto eden binlerce kişi de, katillerden hesap sorulmasını ve SMO gruplarının Efrin’den çıkarılmasını istedi.
SMO'ya bağlı “Suriye Geçici Hükümeti”, Efrin’de halk ihlelerinde bulunan kişilerden hesap sormak için adımlar attıklarını iddia etmesine rağmen, Türkiye destekli SMO grupları yargısız infazlar, mülk yağmalama, hukuka aykırı el koyma ve zorla kaybetmeler dahil olmak üzere ağır halk ihlalleri yapmaya devam ediyor.
HRW Ortadoğu Direktör Yardımcısı Adam Coogle, "Türkiye ve Efrin'deki Türkiye destekli Suriye Ulusal Ordusu, Suriye'nin kuzeyindeki sivilleri korumada başarısız oldu" dedi.