Afrinli aktivistler, Kürt siyasi güçlerini 'saflarını birleştirmeye' çağırdı

Afrinli aktivistler, Kürt siyasi güçlerini 'saflarını birleştirmeye' çağırdı

Rojava’nın Afrin kentinde 94 aktivist, ülkedeki Kürt siyasi güçlere, ‘anlaşmazlıkların üstesinden gelme, askıda kalmış sorunları aşma ve Afrin meselesini bir rekabet merkezine dönüştürmeme’ çağrısında bulundu.

Akademisyenlerin, politikacıların, gazetecilerin ve insan hakları aktivistlerinin imzalarını taşıyan mektupta, tüm Kürt taraflara ‘kararlı bir tavır sergileme, geleceğe dair sorulara yanıt verme ve Afrin halkının sorunlarını çözmenin yolunu bulma’ çağrısı yapıldı.

Mektupta imzası bulunan akademisyen ve ekonomist Calnak Ömer, tüm Kürt güçlerin bölünmüşlüğü bir kenara bırakarak Türkiye ve Suriyeli muhaliflere karşı birleşmesi gerektiğini ifade etti.

Mart 2018’de Türkiye’nin desteklediği silahlı gruplar Afrin’i işgal ettiler.

Afrin şehrinin ulusal boyutta merkezi bir mesele haline getirilmesi yönünde bir çağrıyı da içeren mektup, ‘bu meselenin bazı partiler, güçler ve isimler tarafından temsil edilen Kürtlerin doğrudan ve tarihi bir sorumluluğu’ olduğuna dikkati çekti.

Calnak Ömer, siyasi sınıfın birliği için Kürt partiler arasında devam eden görüşmelere destek verdiğini söylerken, ilgili taraflara da sorumluluklarını üstlenme çağrısı yaptı.

Aynı şekilde mektupta imzası olan aktivistler, uluslararası taraflara da ‘Rojava’nın Türk işgalinin sona erdirme noktasında baskı yapma, kaybolanların bulunması ve rejim tarafından tutuklananların serbest bırakılması’ çağrısında bulundu.

Öte yandan ABD ve Fransa, Rojava’daki Kürt siyasi grupların liderleriyle olan temaslarını yoğunlaştırdı.