İçişleri Bakanı: PKK, aklısalim hareket etmeli

Başkent Erbil’de düzenlenen “Kadına Karşı Şiddetle Mücadele” konulu toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed, Peşhabur-Semelka Sınır Kapısı’nda yaşanan olayları “Kürdistan Bölgesi’ne açık bir müdahale” şeklinde değerlendirerek, “Umarım PKK aklıselim hareket eder ve bu yaklaşımlarına bir sınır konulur” dedi.

İçişleri Bakanı: PKK, aklısalim hareket etmeli

Başkent Erbil’de düzenlenen “Kadına Karşı Şiddetle Mücadele” konulu toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed, hükumet kabinesinin başından beri kadınların konumunun güçlendirilmesi ve siyasi, toplumsal, ekonomik, askeri alanda etkin katılımının sağlanmasını programına aldığını hatırlattı.

Ahmed, tüm bakanlıkların buna göre hareket ettiğini ve özellikle de İçişleri Bakanlığı olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını, bu konuda Kürdistan’daki tüm kadın kurumları ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğini güçlendirdiklerini söyledi.

Son 3 yıl içerisinde kadına yönelik şiddet konusunda 36 bin şikayet aldıklarını belirten Ahmed, “Bu da hükumetimizin şiddet gören kadınlara destek çıktığını, bu konuda toplumsal bilincin geliştiğini ve insanlarımızın yasalara olan güvenini  gösteriyor” dedi.

Semelka’daki olaylar

Ahmed, gazetecilerin Peşhabur-Semelka sınır kapısında gösteri yapan Rojavalı grubun güvenlik görevlilerine yönelik saldırısına ilişkin sorusuna, şu sözlerle yanıt verdi:

“Malesef bir kaç aydır PKK tarafından idare edilen Rojava Özerk Yönetimi bazı insanları sınır kapısı önünde toplayıp kargaşa ve problem çıkarmaya çalışıyor. Bir kaç defa sınırı geçip ihlal etmeye çalıştılar ama buna rağmen oradaki görevliler itidalli davranarak herhangi bir müdahalede bulunmadı. Fakat dün 100-200 kişilik bir grup ellerinde molotof ve taşlarla sınır kapısındaki görevlilere ve güvenlik birimlerine saldırı girişiminde bulundu. Normalde uluslararası sınırları olan iki ülke, iki bölge veya iki statü arasında böyle bir yaklaşım açıkça ihlal ve müdahaledir. Buna karşı kurumlarımız yine de sabırlı yaklaşmayı tercih etmiştir.”

Ahmed, “Maalesef PKK’nin bu yaklaşımı kapının kapanmasına ve iki taraf arasında geliş gidişlerin durmasına neden olmuştur. Umarım PKK aklıselim hareket eder ve bu yaklaşımlara bir sınır konulur” diye ekledi.