İngiliz baba YPJ'li kızının cenazesini istiyor

Efrin’de 2018’de TSK tarafından düzenlenen bombardımanda hayatını kaybeden YPJ’nin İngiliz kadın savaşçısı Anna Campbell’in ailesi, kızlarının cenazelerinin kendilerine iade edilmesi için yasal işlem başlattı.

İngiliz baba YPJ'li kızının cenazesini istiyor

Bristol'den 27 yaşındaki Anna Campbell, Rojava’da Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) üyesiyken 2018'de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Efrin’e yönelik hava saldırısında hayatını kaybetmişti.

Ailesi, Campbell’in nereye gömüldüğünü bildiklerini ve Türkiye hükümetinden cenazesinin İngiltere'ye geri göndermesi için talepte bulunduklarını ancak bu taleplerinin reddedildiğini belirtiyor.  

İngiliz hükumetinin de bu koda kendilerine yardımcı olmamakla suçlayan baba Dirk Campbell, Türkiye'yi harekete geçmeye zorlamak için konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdıklarını söyledi.

Campbell, "Efrin kantonunun kontrolü Türkiye’nin elinde. Türk makamları kızımın öldürüldüğü yere güvenli bir şekilde gitme talebime cevap vermeyi ile reddetti. İngiltere Dışişleri Bakanlığı yardımcı olmadı. Bu nedenle, davamı Türkiye'nin insan hakları ihlallerine dikkat çekmeyi umduğum Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürüyorum” dedi.

BBC’ye konuşan İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Kayıplarından dolayı Anna’nın ailesi en derin taziyelerimi sunuyorum. Yardım etme kabiliyetimiz şu anda ciddi şekilde sınırlı. Şam'daki İngiliz Büyükelçiliğinin tüm hizmetleri askıya alındığından ve tüm diplomatik ve konsolosluk personeli geri çekildiğinden, İngiliz hükümetinden Suriye içinden konsolosluk desteği alınamıyor" dedi.

Baba Dirk Campbell ayrıca, insan hakları avukatlarından McCue Jury & Partners'tan Türkiye hükümetine karşı yasal işlem başlatmasını istedi.

Öte yandan Türkiye’nin İngiltere Büyükelçiliği de, yaptığı açıklamada, Campbell'ın ailesinin açıklamalarını reddetti.

“Silahlı bir gruba katılmak için çatışma bölgesine giden bir kişinin ölümüyle Türkiye'yi suçlamak haksız ve yanlıştır” denilen açıklamada, "YPJ’nin PKK’nin bir parçası" olduğu belirtildi.

Aslen Doğu Sussex'li olan Anna Campbell, IŞİD’e karşı savaşmak için Mayıs 2017'de Rojava’ya gelerek YPJ’ye katılmıştı. Campbell, Efrin’de 2018'de TSK’nın hava saldırısında yaşamını yitirmişti.

Dirk CampbellDirk Campbell