İngiltere ve Fransa'dan Kürt tarafları uzlaştırma girişimi

İngiltere ve Fransa'dan Kürt tarafları uzlaştırma girişimi

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan bir heyet kısa süre önce Rojava ve Suriye'ye ziyaret gerçekleştirdi. Heyet, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasındaki uzlaşmanın önündeki engelleri kaldırmak amacıyla 21 Ağustos'ta Rojava'ya geldi. Al-Monitor'da yer alan habere göre, İngiliz hareketi ABD ile koordinasyon içinde çalışıyor.

İsminin gizli kalması şartıyla konuşan bir Kürt yetkili, İngiliz heyetinde Birleşik Krallık Suriye Ofisi Başkanı Emily Maltman ve Birleşik Krallık Kalkınma Örgütleri Departmanından Sorumlu Carla Thomas'ın olduğunu belirtti.

İngiliz heyeti, her biri yaklaşık iki saat süren üç toplantı yaptı. Heyet, toplantılarda ENKS yetkilileri, PYD ve özerk yönetim yetkilileriyle bir araya geldi.

Kürt yetkili, toplantıya dair yaptığı açıklamada, İngiliz heyetin yalnızca tarafları dinleme amaçlı ziyarette bulunduğu belirterek,  “Daha önce de Fransa bu girişimde bulundu onlar da başarısız sayılmaz. İngiliz heyeti de Fransız insiyatifini destekliyor ve durumu değiştirmeyi planlamıyor." dedi.

Fransa, Kürt tarafların uzlaşmasında rol oynamak istiyor. Daha önce Suriye'deki sorunları düzene sokmayı ve Suriye'deki Kürtlerin uzlaşmasının önünü açmayı amaçladı. Diğer yandan Kürtler arasındaki anlaşmazlık bölgesel kontrol ile Suriye'nin gelecekteki yönetim vizyonunu da etkilemiş durumda. Kaynak, heyetin tüm tarafları dinlediğini ve ziyaretin arkasında gizli nedenlerin olabileceğini de söyledi. 

Kürt yetkili, İngiltere ve Fransa'nın Suriye’deki birlik sayısını % 10’dan % 15’e çıkarmayı kabul ettikten sonra, bu ziyaretin İngiltere’nin Fıratın doğusunda yer alma konusundaki ABD'ye yanıt verdiği anlamını da taşıyabileceğini söyledi.

Fransa ve İngiltere, Suriye'de terör örgütü IŞİD’e karşı savaşta kara birliklerine sahip uluslararası koalisyondaki iki ülke. ABD’nin geri çekilmesi durumunda bu iki ülke, ABD kuvvetlerinin yerine geçebilecek yetkiye sahip.

İngiltere ve Fransa, Suriye'de tutulan tutuklu IŞİD’lilerin, Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ya da diğer partiler tarafından serbest bırakılmasının engellenmesinde aktif rol oynayabilirler. Bu aynı zamanda bölgede daha fazla etkin olmalarına zemin hazırlayabilir. Dolayısıyla bu iki ülke özerk yönetim ile ENKS arasındaki bir sonraki aşamada olumlu ve kilit rol oynayabilir.