İngiltere'den Kürdistan'a ilk ödeme

Kürdistan Bölge Hükümeti, İngiltere ile imzaladığı borç anlaşmasının ilk etabında 34.8 milyon dolar alacağını duyurdu.

İngiltere'den Kürdistan'a ilk ödeme

Hükümet tarafından yapılan yazılı açıklamada, İngiltere İhracat Finansmanı (UKEF) Ajansı Kürdistan Bölgesi ve Biwater firması arasında sağlanan "borç anlaşmasının” imzalandığını bildirdi.

Başkent Erbil ve Süleymaniye ilinin "su ve kanalizasyon” sıkıntılarının çözülmesine yönelik borç anlaşmasının ilk etabında, İngiltere'nin Kürdistan Bölgesi'ne 24.8 milyon dolar tahsis etmesi bekleniyor.

Hükümet, 2015 yılında Biwater Şirketi ile 1.2 milyar dolarlık bu anlaşmayı imzalayarak, Erbil'e borç aracılığla sermaya çekmeyi hedefliyor.

Açıklamada, söz konusu anlaşmanın bölgenin kuyu sularına bağımlılığı sona erdireceğini, ayrıca ileride tehdit ihtimali olan kuraklık tehlikesine karşı büyük bir önlem olacağı vurgulandı.

Proje ile Erbil'de 600 bin metreküp su depolanacağı gibi, suyu arıtma amaçlı teknoloji kullanılacağı kaydedildi.

Biwater Şirketi Başkanı Andrian Waite, 1968 yılından beri özellikle Ortadoğu ülkelerinde su ve kanalizasyon çalışmaları hususunda önemli projeler hayata geçirdiklerini, ayrıca Kürdistan Bölgesi'nde gerçekleştirmeyi planladıkları projeyle bölgenin her iki alanda büyük yeniliklere kavuşacağını ifade etti.

Başbakan Neçirvan Barzani konuya ilişkin, "Bu önemli bir gelişmedir. Çünkü Erbil ve Süleymaniye halkının hayatını hem kolaylaştıracak hem daha güvenilir kılacaktır” dedi.

Neçirvan Barzani, ilk kez İngiltere'nin Kürdistan Bölgesi'ne borç verdiğini, bunun bölgedeki ekonomiye de katkı sağlayacağını dile getirdi.