Mehmet Şimşek'ten 'sadeleşme ve sıkılaşmaya devam' mesajı

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Finansal istikrarımızı güçlendirmek ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırmak için para politikasında başlattığımız sadeleşme ve sıkılaşma adımları devam edecektir” dedi.

Mehmet Şimşek'ten 'sadeleşme ve sıkılaşmaya devam' mesajı

Türkiye Bankalar Birliği 66. Genel Kurulu'na Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankalara reel sektörü destekleme ve dezenflasyon için hükümetin programına uygun hareket etme çağrısı yaptı.

Toplantıda açılış konuşmasını Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar yaptı.

Çakar sektörün sermaye yapısının güçlü olduğunu vurgularken, kredi risklerinin de yönetilebilir düzeyde olduğunu belirtti. Çakar son yıllarda bankacılık sektörünün kaynaklarının üretim, yatırım ve ihracata gittiğini ifade etti.

Kur korumalı mevduatın toplam mevduat içindeki payının yüzde 25 olduğunu belirten Çakar, sektörün özkaynak kârlılığının enflasyonun gerisinde kaldığını söyledi.

Şimşek'in konuşmasında öne çıkan ifadeler şöyle:

“Kısa vadede bizim önceliğimiz tabii ki makro finansal istikrarın kalıcı bir şekilde tesis edilmesi ve öngörülebilirliğin artırılmasıdır. Para, maliye ve kredi politikalarımızı bu hedefleri sağlayacak şekilde oluşturuyoruz, şekillendiriyoruz.

Finansal istikrarımızı güçlendirmek ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırmak için para politikasında başlattığımız sadeleşme ve sıkılaşma adımları devam edecektir. Para ve maliye politikalarını eşgüdüm içerisinde yürütmeye devam edeceğiz.

Ekonomide yeniden dengelenme ihtiyacı çok açık. 2023'te yüzde 4,5 seviyesinde bir büyüme bekliyoruz. Parasal sıkılaşmanın muhtemelen sonuna geldik. Yakınız. Yani 2024'ün ikinci yarısından itibaren bir gevşeme olasılığı artmıştır.

Sermaye piyasalarına fon akışı başladı. Finansal istikrarı daha da güçlendireceğiz.

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşları ülkemiz için daha olumlu perspektif sunmaya başlamış, bir kurum bankacılık sektörümüzün görünümünü durağana yukarı yönlü değiştirmiştir.

Sektörün yurt dışı finansmanı geliştirmesini bekliyoruz. Dezenflasyon süreci için programımıza uygun hareket etmelerini bekliyoruz. Özellikle ihracatın finansmanı önemlidir. Özel bankaların tüketici kredilerine odaklandıkları dönem geride kalmalı. Bu sürdürülebilir değildir, bu konuda özel bankaların haklı gerekçesi de kalmamıştır.

Sürdürülebilir büyümenin devamı için reel sektörün finansmana kesintisiz ulaşması önemlidir.

Dün TOBB'un bir etkinliğine katıldık. Temsilcilerin hemen hemen hepsinin belirttiği nokta finansmana erişimdi.

Bu konuda üzerimize düşeni biz de yapacağız. Maliye ve para politikası eşgüdüm içerisinde olacak.

Bankacılık sektörü bugüne kadar ülkemizin büyümesini güçlü şekilde desteklemiştir. Bunun devamı da bir ihtiyaçtır.”