Irak, ABD ve İngiltere'den biri bakan 4 yetkilinin iadesini istiyor

Bağdat, ABD ve İngiltere'ye yolsuzluk ile hırsızlıkla suçlanan Iraklı yetkilileri iade etmeye çağırdı.

Irak, ABD ve İngiltere'den biri bakan 4 yetkilinin iadesini istiyor

Irak Yolsuzluk Komisyonu, 20 günde çalınan 10 milyon doları ve 800 milyon Irak dinarını geri aldı. Hırsızlık ve yolsuzluk suçlamalarıyla şu anda yurt dışında bulunan Mustafa Kazımi başkanlığındaki dört üst düzey yetkili hakkında da tutuklama emri çıkarıldı.

Irak Şeffaklık Kurumu Başkanı Haydar Hanun Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında dönemin başbakanı Mustafa Kazımi zamanında görevli olan haklarında kırmızı bülten çıkarılan ve ismi yolsuzluğa karışan 4 kişinin iadesini istedi.

Hanun “Sayın Mustafa Kazımi liderliğindeki bir önceki hükümette, ABD vatandaşı başbakanlık ofisi başkanı, istihbarat teşkilatı başkanı ve Bakanlar Kurulu Özel Sekreteri da dahil olmak üzere bu başvuranlar hakkında kırmızı bülten çıkarıldı. İngiliz vatandaşı sayın Mustafa Kazımi liderliğindeki önceki hükümetin aranan maliye bakanı hakkında kırmızı bülten çıkarılmıştır ”  dedi.

Bir yılda Irak dışında 10'u eski bakan ve 64'ü genel müdür olmak üzere 168 kişi yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandı. Yaklaşık 22 milyar dinar iade edilirken 3 milyar 958 milyon dolar ise hala kayıp.

Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Haydar Salami konu hakkında şunları söyledi:

"Aslında, zorluklardan biri de bu, çünkü yolsuzluk ve hırsızlıkla suçlananlar vatandaşlığa sahipler, dolayısıyla bu, ABD ve İngiltere ile üst düzey koordinasyon gerektiriyor, çünkü adı geçenlerin çoğu bu iki ülkenin vatandaşlığına sahip.”

Irak Şeffaklık Kurumu, aralarında eski Maliye Bakanının da bulunduğu Mustafa Kazımi hükümetinde yetkili 4 kişi hakkında "yüzyılın soygunu"na karıştıkları şüphesiyle kırmızı bülten çıkardı. Dava kapsamında 48 şüphelinin isimlerinin tespit edildiği, bu kişilerin BAE, Ürdün ve Türkiye'den talep edileceği belirtildi.

Şeffaflık Kurumu Başkanı Hanun’un bahsettiği kişiler içerisinde aynı zamanda İngiltere vatandaşı olan eski Maliye Bakanı Ali Abdulemir Alavi, Başbakanlık Ofisi Müdürü, İstihbarat Teşkilatı Müdürü ve Başbakanlık Sekreteri de bulunuyor.

Irak Yolsuzluk Komisyonu'nun 2022 raporuna göre, 120 milyar dinarlık yolsuzluk davası soruşturmaya gönderildi, 44 bakan, 244 özel rütbe ve genel müdür yolsuzluğa karıştı, şimdiye kadar 60 büyük yolsuzluk vakasından sonuçlandırıldı.

 Hanun, Allavi ve diğer yetkililerin kırmızı bültenle aranması için eski Maliye Bakanı Ali Allavi'nin de aralarında bulunduğu bazı eski üst düzey yöneticilerin yakalanması için  Interpol'e başvuracaklarını söylemişti. 

Irak'ta 16 Ekim 2022’de Genel Vergi Dairesine ait 2,5 milyar dolarlık mevduatın bir devlet bankasından çalındığı açıklandı. Maliye Bakanlığı, iddialara ilişkin inceleme başlatılması için Şeffaflık Kurumuna resmi yazı göndermişti.