Irak Başbakanı Sudani ile YNK Genel Başkanı Talabani bir araya geldi

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, YNK Genel Başkanı Bafıl Talabani ile bir araya geldi. İkilinin Kürdistan Bölgesi genel parlamento seçimlerine ilişkin değerlendirmede bulundukları kaydedildi.

Irak Başbakanı Sudani ile YNK Genel Başkanı Talabani bir araya geldi

Irak Başbakanlık Ofisi, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Başkanı Bafıl Talabani’yi Bağdat’ta makamında kabul ettiğini açıkladı.

Görüşmenin gündemi arasında Kürdistan Bölgesi genel seçimlerinin de yer aldığı öğrenildi.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Sudani ile Talabani’nin,  ülkedeki demokratik deneyim ve siyasi istikrarı güçlendirmek için Kürdistan parlamento seçimleri de dahil olmak üzere birçok gündemi değerlendirdiği ve bu konuda uzlaşmanın önemine vurgu yapıldığı bildirildi.

İkili görüşmede Muhammed Şiya es-Sudani ve Bafıl Talabani’nin, sorunların çözümünde Irak hükümetinin aldığı kararların uygulanması ve anayasaya bağlı kalınmasının önemine dikkat çekildi.  

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani,  seçimlerin 18 Kasım 2023'te yapılmasını kararlaştırdığını açıklamıştı. Ancak, YNK azınlıklar kotasının Süleymaniye’ye verilmesi ısrarı nedeniyle bu zamanda yapılmasına karşı çıkıyor.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'nın, Kürdistan Parlamentosu seçimlerine öncülük etmesiyle ilgili resmi yazısına yanıt veren Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu ise, seçimlerin 18 Şubat 2024'te ya da bir gün sonra yapılması tavsiyesinde bulunmuştu.

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fewzi Heriri, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin 2024 yılının şubat ayında gerçekleşeceğini açıkladı.  

Federal Mahkeme’nin Kürdistan Parlamentosu kararı

Kürdistan Parlamentosu, 9 Ekim 2022'de yapılan oylamayla parlamentonun görev süresinin 1 yıl süreyle uzatılması konusunda karar almıştı.

Ancak bazı milletvekillerinin itirazı üzerine 30 Haziran 2023’te Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Parlamentonun aldığı bu kararın "anayasaya aykırı" olduğuna karar vermişti.

Kürdistan Parlamentosunda milletvekili seçimlerinin ilk olarak 1 Ekim 2022'de yapılacağı açıklanmış ancak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) arasında azınlık kotaları başta olmak üzere seçim yasası ve Yüksek Seçim Komisyonu'nun aktifleştirilmesi konularında yaşanan anlaşmazlık sonrası seçimlerin bir yıl ertelenerek 18 Kasım 2023'de yapılması kararlaştırılmıştı.